Dragondraft

 

Het absolute hoogtepunt van de jaarmarkt is aangebroken: de drakenshows in de avond! De spelers moeten slim kiezen welke draken hun talenten mogen laten zien op het programma. De keuze is absoluut niet makkelijk, want elke gevleugelde kunstenaar heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen. Naast de draken zijn er enkele kobolden die als vrijwilliger helpen met de voorbereidingen. Voor de beste drakenprestaties moeten de spelers vooruit plannen en de juiste tactiek gebruiken. Wie na de vijfde avondshow in totaal de meeste toeschouwers weet te lokken, wint.


Het vrij lange spelbord wordt klaar gezet, de draken en kobold kaarten worden geschud en elke speler krijgt een eigen speelbordje. De startspeler wordt gekozen en op elk vakje van het spelbord komt nu open een kaart te liggen. Zulke kaart kan 1 van de 5 draken zijn, of een kobold. De startspeler mag nu als eerst een kaart kiezen om op hand te nemen. Neem je een kaart uit een kolom, en is die kaart de onderste kaart van die kolom, mag je die gewoon op hand nemen. Wil je een kaart die een rij hoger ligt, mag je die ook nemen, maar dan zal je een distelkaart op hand moeten nemen. Wil je een kaart die 4 rijen hoger ligt, zal je ook 4 distelkaarten op hand moeten nemen. Daarna is het de volgende speler die dezelfde actie doet. De ronde zal zo verder gaan totdat elke speler 9 kaarten op hand heeft.


Daarna begint de volgende fase : aankopen doen. Je kan kobolden gebruiken om voorwerpen te kopen, zoals vuurwerk, voedsel, drankje en een drakenklauw. Tribune uitbreidingen zijn ook te koop, maar daar mag je er slechts 4 van kopen in de 5 rondes die je gaat spelen. De voorwerpen en de tribunes komen op je persoonlijk spelbord te liggen.

Als derde fase gaan we een show opvoeren met de draken die we gekozen hebben. Heb je de meeste gele draken, dan krijg je 1 punt per gele draak + 5 punten. Zonder de meerderheid krijg je die 5 extra punten niet. Heb je 2 of meer blauwe/paarse draken, leveren die elk 2 punten op. Voor 1 of meerdere groene draken krijg je 1 punt. De rode draak zal je 3 punten per draak opleveren, maar dan moet je er wel minstens 3 hebben. De punten worden onmiddellijk op het puntenspoor verder gezet.

Je kan extra scoren door de tribunes, maar dan moet je wel kobolden spenderen om ze te kunnen kopen. En de tribunes zijn ook beperkt in aantallen. De voorwerpen leveren je extra punten op bij elke telling. Voor vuurwerk mag je telkens een extra punt vooruit. Heb je voedsel, mag je een extra kaart op hand nemen de volgende ronde. Met het groene drankje kan je distelkaarten omzetten in punten. De drakenklauw geeft je een punt per kleur van draak dat je in de show gebruikt.

Na de spelronde worden alle kaarten terug geschud en spelen we de volgende van de 5 rondes. De speler die als eerste geen kaarten meer van het spelbord nam in de vorige ronde, is nu de startspeler.

Dragondraft is op het eerste zicht een kinderspel, maar ik ben zeker dat volwassenen hier ook plezier aan gaan beleven. Het kiezen van de kaarten is best wel tactisch : neem jij een bepaalde kaart weg, wordt het misschien interessanter om in die kolom een betere kaart te nemen die wat hoger ligt voor de volgende spelers. Hoe minder distels je op hand neemt, des te beter natuurlijk. Het spelmateriaal, is zoals te verwachten bij Haba, perfect in orde. De draakjes en de spelersborden zien er erg mooi vormgegeven uit. De rest van het materiaal is in stevig hout.

Dit spel werd geschonken door Haba / Belong en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.
Dragondraft is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 - 60 minutenReacties

Populaire posts