Cartographers

O jee, nog maar eens een roll-and-write zullen sommigen denken. Wel, deze kan je beter een flip-and-write noemen, en daarmee kan je Cartographers als een spel bestempelen waarvan je er nog niet veel bent tegen gekomen. Officieel is Cartographers een roll playing verhaal, dat je zowel solo of tot 100 spelers kunt spelen. Het spel werd uitgebracht door Thunderworks Games, dezelfde uitgever die ook al Roll Player bracht.  Omdat dit spel ook in die wereld zich afspeelt, hebben we hier te maken met een roll playing spel.

Er zullen kaarten van een gesloten stapel open gedraaid worden, en die kaarten zullen de verschillende kenmerken van landschappen voorstellen, die jullie, de cartographers, moeten tekenen op jullie kaart. Die kenmerken komen in een vorm van tetris figuren, en je mag ze eender hoe op je kaart tekenen. Natuurlijk ga je dat niet zo maar doen, maar wel op zulke manier dat je zoveel mogelijk punten ermee gaat scoren. Dat is de korte samenvatting van het spel.


Bij de start krijgt iedereen een potlood en een bladje papier. Je kan kiezen met welke kant je gaat spelen, waarbij kant B net iets moeilijker is. Voor een eerste spel raden we kant A aan.  De 4 kaarten met de letters A, B, C en D komen in het midden van de tafel, en daarna komen er 4 willekeurige score kaarten onder de letters te liggen. Daarnaast komen de seizoenskaarten in een stapel te liggen, waar de lente bovenaan ligt. De ambush kaarten worden apart geschud en vormen een aparte trekstapel. Daar wordt de bovenste kaart van genomen en bij de ontdekkingskaarten geschud. We zijn nu klaar om het spel te starten.

 
Zoals je al kon vermoeden, zal het spel 4 seizoenen of 4 rondes duren. In de lente zal enkel gescoord worden met de scorekaarten die onder kaart A en B ligt. In de zomer zal dit voor de kaarten onder B en C zijn. In de herfst scoren de kaarten C en D, en uiteindelijk in de winter kan je punten verdienen door de kaarten onder D en A. Bovenaan elk seizoen staat ook een getal dat aangeeft hoeveel de waarde aan ontdekkingskaarten mag zijn die we nu gaan omdraaien. Een ontdekkingskaart geeft aan welk soort van landschapskenmerk we moeten tekenen, bestaande uit water, bos en/of akker. Het geeft ook aan in welke (tetris) vorm we dit moeten tekenen. Vaak staan er 2 mogelijkheden op, waarbij de ene figuur uit vele blokjes bestaat, en de andere uit een minder aantal blokjes, maar dan mag je wel een goudstuk vrijspelen. Indien de ambush kaart wordt gespeeld, geef je je kaart aan de linker of rechter buurman. Die zal dan een aantal vakjes, afhankelijk van de daarnet gespeelde kaart, invullen met monsters. Daarna komt de kaart terug naar jou. 


Zolang het seizoen niet tot een einde is gekomen, blijven we kaarten omdraaien en tekenen. Zodra de waarde van de ontdekkingskaarten gelijk of hoger is dan op de seizoenskaart staat, is dat seizoen ten einde en gaan we de punten tellen van de eerste ronde. Voor elke vrijgespeeld goudstuk krijg je een punt. Goudstukken kan je ook vrijspelen door de voorgedrukte bergen volledig te omranden met landschappen. De kaarten A en B zullen nu mogelijks punten opleveren voor de spelers. Zo kan je punten krijgen voor elke boom die volledig omcirkeld is door andere landschappen. En dan die vreselijke monsters nog : je krijgt een minpunt voor elk vakje naast een monster dat niet ingevuld werd.
Dit is het einde van ronde 1, waarna gestart wordt met het volgende seizoen. Alle kaarten worden terug samen geraapt, geschud, en er komt een extra ambush kaart in de stapel. Het volgende seizoen moeten de spelers vooral de scorekaarten B en C in het oog houden. Bij de puntentelling na de 2e ronde, worden opnieuw alle geldstukken geteld. Diegene die je in de eerste ronde al verzameld had, blijven in de volgende rondes gewoon terug meetellen. 

Carthograpers zal verschillende soorten spelers aanspreken. Het vernieuwende aan dit type van spel is niet alleen het feit dat er geen dobbelstenen aan te pas komen, maar ook het doorgeven van je tekenblad aan de andere spelers om hen de monsters te laten tekenen. De regels zijn eenvoudig, maar je bent toch wel iets langer aan het spelen dan een gemiddeld roll-and-write spel. Het nog een keertje gehalte is erg hoog, zeker als je weet dat aan de achterkant van je tekening er een moeilijkere variant wacht.

Dit spel is geschonken door Intrafin Games / Thunderworks en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.
Cartographers is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 100
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 - 45 minuten


 Reacties

Populaire posts