The Key: Sabotage in Lucky Lama Land

Er is van alles aan de hand in Lucky Lama Land: de attracties werden er gesaboteerd. De spelers weten welke attracties er stuk zijn, op welke dag dat het gebeurde, maar er zijn 3 verschillende verdachten, die 3 verschillende werktuigen gebruikt hebben om te saboteren. Het is nu aan de spelers om aan de hand van labo resultaten en getuigenissen deze zaak op te lossen.

The Key: Sabotage in Lucky Lama Land is een deductie spel van Haba. Misschien herinneren jullie The Key: moord in de Oakdaleclub nog die we in december besproken hebben ? Dit spel heeft een identiek spelmechanisme, maar dan met een ander thema.

Elke speler krijgt een eigen schermpje om al zijn gevonden informatie af te schermen. Aan de binnenkant staat ook een handig overzichtje, en het scherm is beschrijfbaar met de bijbehorende stiften zodat je notities kunt nemen. De kaarten met tips worden geschud en door mekaar gedekt op de tafel 'gegooid', zodat de meeste kaarten zichtbaar zijn en bereikbaar voor iedereen. De spelers kiezen nu samen 1 van de 9 beschikbare sleutels : er zijn m.a.w. 9 verschillende zaken om op te lossen.


Er is geen spelersbeurt in dit spel. De spelers gaan allemaal tegelijkertijd op zoek naar tips om de zaak op te kunnen lossen. Je mag 1 kaart per keer uit het midden van de tafel nemen om de tip te bekijken. Er zijn 4 verschillende soorten van kaarten : verklaringen van getuigen, voetstappen, tickets en foto's. Aan de voorkant van de kaart staan steeds 2 symbolen die je aangeven welke van de 5 soorten tips er op de kaart staan : over de dader, het tijdstip, het gebruikte werktuig en/of de locatie. Via deze tips kan je via deductie zaken beginnen te elimineren op je eigen spelbord. Kom je zo tot precies 1 persoon, 1 werktuig en 1 tijdstip, zal je een code kunnen vinden. Komt die code overeen met de code die op de achterkant van het bord met de gekozen kleur van sleutel staat, ben jij de winnaar !

Echter het is mogelijk dat andere spelers nadien ook een juiste code vinden. Indien zij de code konden vinden met minder tips dan jou, dan wint deze speler als nog. Op de kaarten met tips staan namelijk getallen. Hoe hoger het getal, hoe waardevoller de tip. Maar de speler met de laagste som aan tip kaarten is de enige winnaar.

 

Dit is een spel voor de liefhebbers van puzzels en deductie, en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. De jongere kinderen zullen het echter wel moeilijk hebben met het ontcijferen van de tips. Wijzelf hebben het spel met 4 volwassenen gespeeld, en op het einde van het spel wisten we nog steeds niet hoe we de kaarten met de voetsporen moesten interpreteren. Jammer genoeg stond dit ook niet in de handleiding beschreven. In eerste instantie lijkt dit een spel om zo snel mogelijk zo veel mogelijk tip kaarten te nemen en te verwerken, maar uiteindelijk is het de speler die de juiste code wist te vinden, met zo weinig mogelijk tip kaarten, die de winnaar is.

Dit spel is geschonken door Haba / Belong en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke
The Key: Sabotage in Lucky Lama Land
is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts