Roam

Bij Roam gaan de spelers proberen om als eerste 10 kaarten te winnen in een soort van moderne kruising tussen tetris en bingo. Elke speler krijgt 3 identieke start kaarten, waarop tetris-achtige symbolen staan. In het midden van de tafel komen er 6 te ontdekken kaarten te liggen, met daarop telkens 6 vakjes om blokjes te leggen. Hier en daar staan geldstukken afgebeeld op deze kaarten.

De startspeler mag als eerste 1 van zijn 3 kaarten activeren. De figuur die op die kaart staat geeft weer in welke figuur en hoeveel blokjes deze speler op de kaarten in het midden mag plaatsen. Let op, hierbij mag je het figuur niet roteren. Leg je een blokje over een geldstuk, mag je een geld uit de voorraad nemen. Daarna draai je de gebruikte kaart om, om aan te duiden dat je deze niet meer kan gebruiken. Nu is het de beurt aan de volgende speler.

Het spel gaat verder, totdat er ergens een ontdekkingskaart volledig vol ligt met blokjes. De speler die de meerderheid aan blokjes op die kaart heeft, krijgt deze kaart. Hierop staan niet alleen punten, maar deze kaart behoort nu ook tot je set van 3 start kaarten, en heeft een nieuw tetris figuur afgebeeld waarmee je blokjes op de ontdekkingskaarten kan puzzelen. De kaart die vol was, zal onmiddellijk terug worden vervangen met een volgende ontdekkingskaart. Indien er een andere speler met blokjes aanwezig was op die volle kaart, maar die niet de meerderheid had, zal een geldstuk ontvangen. In het geval van een ex aequo, zullen de spelers in het geheim muntstukken bieden om de kaart te winnen.

Naast de 6 ontdekkingskaarten in het midden, ligt ook een setje van extra voordelen die je voor geld kan kopen. Dat kan je eender wanneer doen tijdens je spelbeurt. Enkele van die voordelen zijn bijvoorbeeld een blokje van je tegenstander van de kaarten ruilen voor je eigen blokje, of nog een extra blokje mogen plaatsen in je beurt. Dit voordeel komt voor jou te liggen, en kan je eender wanneer in je beurt gebruiken. Maar eenmaal gebruikt, zal je deze ook moeten omdraaien. Deze voordelen zullen ook telkens terug aangevuld worden.

Er zal een moment komen dat al je kaarten (en/of voordelen) gebruikt zijn. Je mag ze dan bij het begin van je beurt allemaal terug open draaien. Als je echter bijvoorbeeld al 6 kaarten hebt gebruikt, en nog maar keuze hebt uit 1 andere open kaart, kan je beslissen om een geldstuk te betalen om dan toch alle kaarten terug te activeren. Had je nog 3 actieve kaarten voor je liggen, zou je dat 3 geld gekost hebben. Enkele van je kaarten hebben figuren waar bepaalde blokjes in stippellijn op staan. Dit zijn optionele blokjes die je kan plaatsen, als je daarvoor 1 geldstuk terug in de pot legt.

Zodra een speler zijn 10e kaart weet te bemachtigen, is het spel ten einde, en kan de puntentelling starten. Je telt al de punten van je gewonnen kaarten op, met de punten van je gekochte voordelen.

Roam is een eenvoudig en snel spelletje, dat er bovendien ook nog eens goed uitziet. De teksten boven op de kaarten zijn grappig, maar hebben eigenlijk niets met het spel zelf te maken. Wij hebben het kunnen uitproberen met 2 spelers, maar met 4 spelers lijkt me dit nog leuker. Nog een voordeel van dit spel is dat je tegenspelers waarschijnlijk geen minuten lang moeten nadenken over een volgende zet: het gaat allemaal zeer vlotjes. Maar snel wil niet per se zeggen dat je niet moet nadenken. Integendeel.
In een eerste spel ga je concentreren om zo snel mogelijk kaarten vol te krijgen, maar eenmaal je verschillende keren hebt gespeeld, zal je eerder je tegenspelers proberen te verhinderen om kaarten te winnen, wat veel plezanter is natuurlijk. :)

Dit spel is geschonken door White Goblin Games en is vanaf augustus te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 minuten
Leeftijd : vanaf 8 jaar

Reacties

Populaire posts