Origin

De spelers van Origin zullen bepalen hoe de mens de rest van de planeet zal ontdekken, vertrekkende vanuit het hart van Afrika. Verschillende stammen zullen geleidelijk aan groeien en diverteren in de tijd, terwijl ze de link tussen hun afstammelingen en alle andere inwoners van Aarde blijven behouden.

De speltokens in Origin komen in 3 kleuren, 3 hoogtes en 3 diktes. In het begin van het spel wordt één van de kleinste en dunste stukken in het midden van Afrika geplaatst. Random technologie tegels worden op de daarvoor voorziene vakken geplaatst. Deze vakken hebben 3 kleuren, net als de stapel kaarten. Deze kaarten geven een eenmalig effect, permanente krachten, of een doel dat je moet bereiken, afhankelijk van de kleur van kaart.
Heb je een doel bereikt, mag je deze tijdens je beurt spelen, en onmiddellijk een nieuwe trekken. Je kan zo maximaal één kaart per kleur spelen.


Tijdens een beurt kan je 3 acties uitvoeren :
* Plaats een nieuw speelstuk op een gebied van het spelbord, waarvan 2 van de 3 karakteristieken van dit speelstuk overeenkomt met een naburig gebied. Het nieuwe speelstuk mag ook niet korter zijn dan het origineel speelstuk. Je mag dit speelstuk markeren met een token van je speelkleur.
* Beweeg één van je speelstukken op het speelbord naar een leeg gebied. Korte speelstukken mogen maar één gebied ver bewegen, middelmatige stukken mogen tot 2 vakken ver bewegen, en grote stukken mogen over 3 vakjes bewegen.
* Neem een gebied over dat in het bezit is van een tegenstander door één van je speelstukken in zijn of haar gebied te laten bewegen. Het speelstuk van de tegenstander zal dan naar het gebied verhuizen vanwaar je zelf kwam. Dit kan je enkel uitvoeren indien het aanvallend speelstuk dikker is dan die van de tegenstander.


Als je een nieuw speelstuk op het speelbord zet, of je beweegt een bestaand speelstuk, krijg je een beloning afhankelijk van de kleur van het vak dat je bezet. Of je neemt een tegel en de bovenste kaart met de overeenkomstige kleur, of je trekt 3 kaarten van die kleur en je houdt er één.  Voor een bruin gebied kan je 2 tegels van de bruine sectie of het technologie bord trekken, of 1 tegel van eender waar.


De technologietegels kunnen enkel van laag naar hoog verkregen worden. Je kan er wel meerdere van eenzelfde niveau bezitten. Pas vanaf een bepaald technologie niveau mag je oranje kaarten spelen en hun special krachten gebruiken. Punten kan je ook nog scoren door graslanden te bezetten. Zodra alle speelstukken op het bord staan of alle tegels getrokken zijn of alle kaarten van één kleur op zijn, is het spel ten einde en tellen de spelers hun eindscore.

Dit spel werd geschonken door Matagot Editions en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 9 jaar
Speelduur : 45 minuten

Reacties

Populaire posts