New Haven

Bij New Haven flitsen we ons zelf even terug naar het koloniale New England. Spelers moeten de rijkdom van het land helpen opbouwen en een gemeenschap oprichten. Door strategisch tegels aan het gemeenschappelijk spelbord te plaatsen kan er hout gekapt worden, steen gehouwen, katoenplanten gezet worden en lekkere gebakjes gebakken worden.


De spelers gebruiken al deze grondstoffen en middelen om gebouwen te zetten in hun dorp op hun eigen speelbord. Zo trachten ze rijen en kolom te vervolledigen om populatie punten te scoren. De speler die het grootste en het meest welvarende dorp kan oprichten zal met de grootste bevolking eindigen en daardoor ook het spel winnen.


Je had het al door dat dit een tegel-trek en tegel-leg spel is. In het midden van de tafel vinden we een bord dat het land tussen de verschillende dorpen voorstelt, en vanwaar de grondstoffen moeten komen. De spelers kiezen tussen hun 2 verborgen tegels welke ze op het bord spelen om zo één van de 4 grondstoffen te genereren. Eenmaal per spel kan je een schip vol goederen ontvangen van één bepaalde grondstof. Met deze grondstoffen bouwt de speler gebouwen op zijn eigen dorp speelbordje.
Dat doe je met bouw-tokens, die reeds achter je scherm liggen, en er zijn ook beperkingen hoe de gebouwen moeten staan. Je kan een bouwtoken gedekt spelen om meer flexibiliteit te krijgen, maar daar ga je minder punten met scoren.


Eenmaal je gedaan hebt met bouwen, kan de tegenstander de overschot gebruiken. Dus als je grondstoffen gaat genereren, zou het ideaal zijn dat je net genoeg grondstoffen genereert voor je zelf.
Tot slot trekt de speler nieuwe tegels voor zijn volgende beurt.


Het basisspel zal 10 rondjes lang duren, en de speler die de meeste bewoners naar zijn dorp kan aantrekken door het bouwen van gebouwen en wegen is de winnaar. Speeltijd is ongeveer 15 minuten per speler, maar een eerste spelletje kan wel iets langer duren natuurlijk. Er is ook nog een achterkant op het spelbord, waardoor je een variant kan spelen voor de meer ervaren spelers.

Dit spel werd geschonken door R&R Games en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 1 uurReacties

Populaire posts