Pick a polar bear

Jullie kennen allen vast wel de spellen pick-a-dog en pick-a-pig. Deze populaire kaartspelletjes waar snel reageren één van de dingen is die je zeker zal nodig hebben om deze spellen tot een goed einde te kunnen brengen. Zowel pick-a-dog als pick-a-pig waren spellen die zelfstandig of samen te spelen zijn. Deze pick-a-polar bear kan je ook zelfstandig spelen, of mengen met de vorige uitgaves.


Pick-a-polar bear speelt identiek zoals zijn voorgangers, maar er zitten nu 2 nieuwe varianten in. Om een spel te starten leg je 30 kaarten op de tafel in een rijen en kolommen. Iedere speler krijgt één gedekte kaart. Elke kaart heeft 5 attributen, en elke attribuut kan 2 statussen hebben : groot of klein, met of zonder arm naar boven, oranje of blauwe achtergrond, met of zonder bril, met of zonder blikje vis. Zodra iemand 'start' roept, kijkt iedereen naar zijn gekregen kaart. Vanaf nu mogen de spelers kaarten van tafel nemen en op hun hand nemen. Maar de kaart die je op hand neemt, en bovenop je vorige kaart plaatst, moet één en slechts één attribuut anders hebben dan de vorige.


Dus elke keer als je een kaart neemt, moet je een volgende kaart zoeken op tafel afhankelijk van welke je voordien gekozen had. Zodra er één speler is die denkt dat hij geen kaarten meer kan nemen, roept deze 'stop!'. De ronde is ten einde en alle spelers controleren de kaarten van elkaar. Heeft er iemand een fout gemaakt, moet deze speler al zijn kaarten wegdoen. Indien de speler die stop heeft geroepen geen fout heeft gemaakt, krijgt deze nog een extra kaart. Zo niet verliest hij al zijn kaarten.


Voor een volgende ronde worden de verdwenen kaarten op tafel aangevuld, en iedereen krijgt een nieuwe gedekte kaart. Zodra de stapel kaarten op is, is het spel ten einde. De speler die de meeste kaarten wist te verzamelen, is de winnaar.


De 2 varianten die bij deze versie zitten zijn : de speler die de meeste kaarten wist op te rapen in de vorige ronde, mag geen kaarten op hand nemen die identiek zijn aan de bovenste kaart in de huidige ronde. Bij de 2de variant worden 8 bonus kaarten in de stapel geschud. Als er een bonus kaart op tafel komt, zal er een bonus ronde gespeeld worden.Op zulke bonus kaart staan bijvoorbeeld 2 elementen, zoals een bril en een potje vis. Het is nu aan de spelers om als eerste te roepen hoeveel kaarten op tafel deze 2 dingen hebben afgebeeld. Roep je fout, krijg je 2 strafpunten, roep je juist, krijg je 2 punten. Het spel gaat dan gewoon verder zoals voorheen.

Dit spel werd geschonken door Jolly Thinkers en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 1-5
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 minuten

Reacties

Populaire posts