Polterfass

Polterfass is een dobbelspel zonder dobbelstenen ! We spelen wel in Geel maar dat wilt niet zeggen dat we helemaal doordraaien. De dobbelstenen zijn vervangen door 9 kleine vaatjes bier. Het spel speelt zich namelijk in een café of taverne af.


Elke speler zal om beurt de cafébaas spelen. Deze mag met een beker met de vaatjes bier dobbelen.
De vaatjes bier hebben 2 vlakke kanten met 2 verschillende getallen erop. De som van deze getallen is steeds 11. Dus je hebt een vaatje met een 9 aan de ene kant en een 2 aan de andere kant, een 7 aan de ene kant en een 4 aan de andere kant, enz ... Daarnaast zijn er ook nog 2 speciale vatjes : een verdubbelaar en een vatje dat een ander vat annuleert.


Nadat de café baas gedobbeld heeft, kijkt men eerst welke vaatjes er rechtstaan. Enkel die vaatjes tellen mee.  Daarna zal elke andere speler in het geheim kaarten spelen. Op deze kaarten staan getallen van 0 tot 7. Deze getallen geven aan hoe dorstig je bent. De café baas kan nu besluiten om te stoppen of om verder te dobbelen.

Er kunnen zich nu 3 situaties voordoen :
1. De café baas is hebzuchtig en blijft dobbelen tot geen enkel van de gedobbelde vatjes recht staat.
In dat geval scoren alle andere spelers de punten gelijk aan de getallen die op hun gedekte kaarten staan.
2. De café baas stopt, en heeft in totaal meer vaten gedobbeld dan het totaal van alle gedekte kaarten. Dan krijgen de gasten allemaal zoveel punten als ze op hun gedekte kaarten hebben staan, en de overschot gaat naar de patron.
3. De café baas stopt op tijd en heeft te weinig vaatjes gedobbeld : de klanten zijn te dorstig geweest.
In dat geval houdt de café baas zelf het bier en de gast die het meeste had gedronken krijgt dit in minpunten. De café baas krijgt dus in dit geval evenveel punten als er vaatjes gedobbeld zijn.


Een erg leuk dobbel en gokspel, met zeer mooi materiaal. Dit spel werd geschonken door Zoch en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 3-6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten

Reacties

Populaire posts