Donburiko

Hoera, eindelijk is het er dan : een spel over eikels ! We bedoelen hier niet die stomme leraar of die achterlijke collega van jou, maar de vrucht van de eikenboom. Wat anders ?De spelers moeten zoveel mogelijk eikels rapen als ze kunnen, en je moet voorkomen dat ze in de vijver vallen, want eikels vinden het niet fijn om in het water te liggen. Elke speler start met enkele chips die elk 1 punt waard zijn. De stapel met 16 kaarten, die bestaat uit 2 kikkervisjes, 4 vijvers, en 10 eikels worden geschud. Er worden zoveel kaarten als spelers open op tafel gelegd.


Elke speler krijgt 3 tot 4 kaarten op hand. In een beurt mag een speler een kaart van zijn hand in één van de kolommen leggen, of hij neemt één van de kolommen. Plaats je een kaart, dan mag je die open of gesloten leggen. Neem je een kolom, moet deze tussen de 2 en de 6 kaarten hebben.
Na het nemen van een kolom met kaarten, telt de speler het totaal van deze stapel. Een kikkervisje zal je negatieve punten omzetten in positieve (een vijver zijn negatieve punten). De eikels zijn 1 tot 5 punten waard. Score je met die kolom tussen de 0 en de 6 punten, mag je evenveel chips uit de voorraad nemen. Score je meer of minder, moet je het verschil aan de bank betalen en je beurt is dan voorbij tot een volgende ronde.

Dit meisje houdt van eikels.
Een ronde is voorbij als er geen kolommen meer zijn, of er zijn er enkel maar met 1 kaart, of als iemand 6 punten scoort door een kolom te nemen. In dat laatste geval zal niemand behalve die persoon in die ronde scoren. Zodra de bank leeg is, of als iemand 20 punten heeft, zal de huidige ronde afgemaakt worden en wint de speler met de meeste chips.

Dit spel werd geschonken door Japon Brand en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke. Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur : 15 minuten

Reacties

Populaire posts