Crowns

Bij Crowns zullen de spelers proberen om zo veel mogelijk kroontjes te winnen als ze kunnen. Dat kunnen ze doen door met dobbelstenen te werpen en zo vakjes af te dekken op een raster. Vakjes op het raster zullen overeenkomen met bepaalde dobbelstenen die geworpen werden.


Elke speler zal met 18 schijfjes beginnen en een eigen speelbord met daarop een raster van 5 op 5. Langs de rand van het raster vinden we een boord dat het raster groter maakt. Naast de rechterkolom van het raster zie je voorgedrukte dobbelstenen staan met waardes 1 tot 6, oplopend van beneden tot boven. Bovenaan het raster zie je eenzelfde kolom, maar dan van links naar rechts oplopend.

Tijdens je beurt dobbel je éénmaal met 6 dobbelstenen. Als je wil, mag je eender welke dobbelstenen wijzigen in een lager aantal ogen, op voorwaarde dat die dobbelstenen een waarde krijgen van een dobbelsteen die je al geworpen had. Je mag dan schijfjes op je raster plaatsen op die plaats die overeenkomt met het resultaat van je dobbelstenen. Dobbel je bijvoorbeeld 6-5-5-4-2-2 , dan mag je de zes, de 2 vijven en de vier veranderen naar een twee. Je hebt dan als resultaat 6 keer een twee, en daardoor mag je een schijf plaatsen op het vakje van het kruispunt 6x en 2. Je bent echter niet verplicht om schijfjes te plaatsen op het raster.


Zodra een speler zijn 18e schijf geplaatst heeft, is het spel ten einde nadat iedereen even vaak aan de beurt is geweest. Elk schijfje in de buitenste rand van het raster is 1 tot 6 kronen waard. Elk schijfje op het raster zelf is enkel punten waard als het deel uit maakt van een volledige rij van 5 schijfjes. Het aantal kroontjes zal variëren van 3 tot 20, afhankelijk van de rij waar ze liggen.

Dit spel werd geschonken door Schmidt spiele en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers : 1-6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten

Reacties

Populaire posts