Prohis

Blackrock Editions kennen we van spellen zoals Blackrock City en The Boss. Het nieuwste spel van vorig jaar al ondertussen heet Prohis, dat zich afspeelt tijdens de drooglegging in de jaren 20 in Amerika.

De drooglegging waren wel gouden tijden voor smokkelaars, die de autoriteiten wel eens durfden uitdagen. Alle soorten mensen, gaande van politici tot de grootste crimineel, iedereen probeerde er wel profijt uit te halen, maar het bleef een gevaarlijke bezigheid. De Prohis, dat zijn de agenten van de droogleggen, zijn overal te vinden.


Elke speler zal bij Prohis een smokkelaar zijn die door transporten van illegale goederen een hoop geld wilt verdienen. Dit zal een erg gevaarlijke activiteit blijken, want je tegenspelers mogen jou handelsgoederen controleren, of dit zelfs in beslag nemen als ze iets verdacht vinden. Elke speler start met een inspecteur, een kapitein en 4 handkaarten. In de stapel kaarten vinden we legale goederen, illegale goederen en luitenanten. In het midden van de tafel komen er 4 kaarten open te liggen.


Tijdens een speelbeurt mag een speler 1 of 2 kaarten trekken van de kaarten die open liggen, of van de gesloten trekstapel. Je kan ook in de plaats daarvan proberen om een konvooi te smokkelen door 2 tot 4 kaarten gedekt op de tafel te spelen. Elke tegenspeler zal dan met een goederen controller mogen dobbelen. De speler die het hoogste dobbelde, mag de goederen controleren. Je hebt nu nog de kans om de controleur om te kopen. Wilt dat niet pakken, dan mag de inspecteur, de hoogste in de rang, naar 3 goederenkaarten kijken. Een kapitein mag naar 2 kaarten kijken en de luitenant naar 1.
Als bij de gecontroleerde kaarten een illegaal goed bij zit, mag de speler die de controle doet alle goederen in beslag nemen en in zijn eigen pakhuis opslagen.

Zodra de stapel kaarten op is, is het spel ten einde. De spelers krijgen 4000 dollar voor elke illegaal goedje in hun pakhuis. Legale goederen leveren 1000 dollar op. Controleurs op hand en in het pakhuis leveren tussen de 1000 en 5000 dollar op.

Dit spel werd geschonken door Blackrock Editions en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.
 


Aantal spelers : 3-6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20 minuten

Reacties

Populaire posts