Zhanguo

Alweer eventjes geleden, ruwweg 2000 jaar al, was er nog een zeer jonge koning met de naam Ying Zheng. Hij regeerde over het land Qin, en bracht alle staten - de ZhanGuo - van dit koninkrijk samen tot zijn rijk. Zo werd deze piepjonge kerel de allereerste keizer uit de Chinese geschiedenis.


Maar al deze staten samen voegen tot één rijk ging niet zomaar van een leien dakje, maar de jongeman liet er geen gras over groeien. Hij verdeelde het rijk in verschillende provincies, en hij stelde persoonlijk functionarissen aan die deze provincies bestuurden. Hij vereenvoudigde de wetten en meeteenheden die in de verschillende staten van toepassing waren, en meer bepaald de munteenheid, waardoor het rijk er economisch gezien een enorme boost van kreeg.


De interne discussies waren niet de enige dingen die het nieuwe rijk vorm gaf. In de Noordelijke provincies had men last van barbaren die heel regelmatig voor problemen zorgden. Om hiervan af te geraken, was er maar één manier : de Chinese muur bouwen ! Duizenden boeren verlieten hun erf om mee te helpen bouwen aan de constructie die zelfs vandaag vanuit de ruimte zichtbaar is. Niet alleen werd er aan de muur gebouwd, maar ook wegen, kanalen, paleizen en majestueuze gebouwen stonden op het bouwprogramma.



Jij bent één van de gezanten van Ying Zheng, en je hebt de opdracht gekregen om mee te helpen aan deze uitdagende taak om het rijk tot één geheel samen te laten smelten, om mee te bouwen aan de Chinese Muur en aan de andere infrastructuren. Het spel zal uit 5 rondes bestaan, waarbij je slechts een paar kaarten zult krijgen. Die kaarten kan je op je eigen speelbord spelen om uw eigen aanzien in het keizerrijk te verhogen, of je kan deze kaarten op het gemeenschappelijk speelbord spelen om mankrachten aan te werven, om gebouwen te bouwen, om versterking van Qin in te roepen en om de legers van provincie naar provincie te laten bewegen.


Het is aan de spelers om uit te maken wanneer de beste tijd is en de beste manier om hun kaarten te spelen. Ben je gulzig naar veel macht, of wil je je werkvolk uitbuiten, dan kan je het risico lopen op ontevreden burgers die in opstand komen. De speler die het meeste kan bijdragen aan het oprichten van het keizerrijk, en die zijn burgers tevreden kan houden, zal de winnaar worden van dit prestigieus spel.

Dit spel werd geschonken door What's your game? en is vanaf januari het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 90 minuten

Reacties

Populaire posts