Da Bockt der Bär

De grote berenrace kan beginnen! Da bockt der Bär is een kinderspel van Zoch dat ook bekend is als the Mouse, goat en bear race. En dat is nou net wat er moet gebeuren in dit spel. Laat de diverse beesten over het parcours racen en zorg dat je als eerste speler de eindstreep haalt. 

Iedere speler heeft een eigen kleur pion met daarop afgebeeld een beer, muis en een geit. Aan het begin van de ronde trekt iedere speler een kaart van de trekstapel. De startspeler bepaalt of hij zijn eigen kaart wil houden of omruilt met zijn tegenstander. Van de kaart welke je overhoudt, voer je de desbetreffende actie uit. Er zijn diverse acties mogelijk in het spel. Als eerste kijk je welk dier er mag bewegen. Heb je een kaart met een muis erop, dan zorg je dat jouw muis kan bewegen. Hoeveel het diertje mag bewegen is afhankelijk van wat erop je kaart staat of afhankelijk van je worp met de bijbehorende dobbelsteen. 
Werp je bijvoorbeeld een maiskolf, dan verplaats je het juiste beestje naar de eerste maiskolf op het speelveld. Zo zitten er ook nog besjes en kool in het spel. Ook al is de beer natuurlijk erg hongerig, hij zal niet alle groenten in één keer mogen verorberen. Het kan zelfs voorkomen dat hij al teveel gegeten heeft en dan volgt er een logisch vervolg. De beer moet zijn behoefte doen en dat kost hem dan een beurt. Hij kan natuurlijk niet en de wc bezoeken en ook nog eens rond gaan rennen. 
Ieder dier heeft zo zijn speciale vaardigheden. De beer kan natuurlijk met grote sprongen vooruit gaan, maar is daar soms simpelweg te lui voor. De muis op zijn beurt is slim en behendig. Doordat hij zo klein is kan hij als enige gebruik maken van de tunnels op het speelveld en kan op die manier een stukje overslaan. De geit is een hele betrouwbare keuze, niet snel, maar ook niet langzaam. Hij is de constante factor en gaat altijd met gepaste snelheid vooruit en zal niet verzaken. 

Een draai aan het rad, behoort ook tot één van de acties, als deze op je kaart tevoorschijn komt. Ook hier staan interessante keuzes op, die je helpen om vooruit te gaan in de race. Zo wordt het niet direct een gelopen race. 
Wie er als eerste in slaagt om zijn dieren over de streep te laten komen, wint dit snelle en fraai uitgevoerde racespel. 
Zoch is erin geslaagd om mooi en leuk kinderspel te maken. Het blijf natuurlijk altijd lastig in te schatten of de leeftijd die op de doos aangegeven is, ook past bij het spel. Ik heb het vermoeden dat kinderen van vijf jaar wel uit de voeten kunnen met dit spel. Het enige wat misschien wat lastiger is, om te stappen naar het veld na de eerste maiskolf of kool. Maar met wat hulp moet dit te doen zijn. En er kan ook altijd nog gekozen worden, om alleen gebruik te maken van de acties op het rad en niet met de kaarten te spelen. Kortom een vlot en boeiend racespel voor de kleintjes. 

Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: Vanaf 5 jaar
Speelduur: 20 minuten

Dit spel is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Zoch Verlag

Reacties

Populaire posts