Day & Night

Day & Night is één van de nieuwste kaartspellen van Piatnik. In het doosje zitten 109 kaarten: er zijn 27 kaarten van elke soort, en daarop staan getallen die van 1 tot 13 gaan. 1 afzonderlijke kaart wordt gebruikt om aan te duiden of het dag of nacht is door ze telkens om te draaien.

Alle kaarten worden goed geschud, en elke speler krijgt er 7 op hand. De dag en nacht kaart komt in het midden van de tafel te liggen, naast de trekstapel. De bovenste kaart van de trekstapel komt open naast de dag en nacht kaart te liggen. Nu kiest elke speler een kaart vanop hand en speelt deze gedekt voor zich neer. Tegelijkertijd draaien de spelers hun kaarten open. Indien de dagkaart zichtbaar is, moeten de spelers proberen een kaart te spelen van een zo hoog mogelijke waarde. Ligt de nachtkaart zichtbaar, is dit net omgekeerd en wint die speler de ronde die de laagste waarde heeft.

Op de kaarten die de spelers uit hun hand kiezen, staan hier en daar ook dag/nacht symbolen. Is er één speler die zo een kaart gespeeld heeft, zal de dag/nacht kaart omdraaien. Ook als er meerdere kaarten gespeeld worden, zal die kaart slechts één maal omgedraaid worden. Maar de ronde is nog niet gedaan !
Naast de eerste kaart, zullen de spelers een tweede kaart gedekt spelen. Die zullen wederom tegelijk open worden gespeeld, en zou het kunnen dat de dag/nacht kaart weer wordt omgedraaid.

Nadat iedereen 2 kaarten voor zich heeft liggen, zal er eerst gekeken worden naar de dag/nacht kaart. Is het dag, dan telt de hoogste opgetelde waarde van alle kaarten op tafel van een bepaalde soort, bijvoorbeeld de paarse bergen. Als die soort van kaarten opgeteld het hoogste is, doen alle spelers mee met de puntentelling die een kaart met een paarse berg heeft gespeeld. De speler die daarbij het hoogste in waarde aan die kaartsoort heeft gespeeld, mag als eerste uit alle open kaarten op de tafel kiezen. Die kaarten hebben sterren waarvan de aantallen variëren van 1 tot 4. Elke ster levert een punt op, op het einde van het spel. De speler op de 2e plaats mag als 2e kiezen, de speler op de 3e plaats als 3e enz ...

 


Indien de dag/nacht kaart met de nacht kant naar boven ligt, is de situatie net omgekeerd. Nu is de winnende soort dat type waarvan er het minste in waarde op de tafel liggen. En hou rekening met de kaart die al van de trekstapel werd open gelegd, die telt ook mee ! Ook hier zullen enkel de spelers mee mogen doen aan de puntentelling indien ze een kaart van die bepaalde soort gespeeld hadden. Nu mag de speler die in totaal het laagste had als eerste een kaart met sterren kiezen. Na elke ronde vullen de spelers hun kaarten aan tot 7 stuks, en het spel gaat verder totdat de trekstapel leeg is. De winnaar is de speler met de meeste sterren op zijn gewonnen kaarten.

Dit spel is geschonken door Piatnik en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke


Aantal spelers : 3 - 5
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten

Reacties

Populaire posts