Für die Katz

Een coöperatief spel voor de allerkleinste spelers, vaak kom je het niet tegen, maar Für die Katz is zo eentje. En ook al is de titel in het Duits, het spel is volledig taalonafhankelijk.

In het midden van de tafel komt het spelbord te liggen, waar een heleboel gaten in zitten. In die gaten komen de boomstammen in hout. Bovenop de boomstammen plaats je de kruinen van de bomen. Hier en daar zit er een zwarte of witte kat in de boom. Bij het spel zitten ook enkele schijfjes met daarop dieren afgebeeld. De spelers kiezen er 4 (of trekken er blindelings 4) en leggen er één langs elke kant van het spelbord.

Er wordt gekozen wie de actieve speler is. Die speler mag eerst het spelbord goed bekijken en probeert te onthouden welke 4 dieren waar liggen. Dan zet deze speler het zwarte masker op, zodat hij niets meer kan zien. Hij zal vooral goed moeten luisteren naar de andere spelers. De gemaskerde speler neemt een rode stok en zet deze op een bol met draad die dezelfde kleur heeft als de kat die we gaan zoeken. Het is nu aan de andere spelers om dierengeluiden na te bootsen om deze blinde speler te begeleiden naar de gezochte kat. 

Ligt er een afbeelding van een hond aan de linkerkant, dan zullen de spelers blaffen om aan te duiden dat de gemaskerde speler met zijn stok naar links moet gaan. Ligt er bijvoorbeeld een varken bovenaan het bord, knorren de spelers als hij met de stok rechtdoor moet bewegen. De bedoeling is om met de stok tussen de bomen te manoeuvreren tot bij de gezochte poes. Lukt dat, zijn alle spelers winnaars en is het de beurt aan de volgende om het masker te dragen en op zoek te gaan naar een volgende poes. Lukt dat niet, dan proberen de spelers nog een keertje.

Dit spel is geschonken door Zoch Verlag en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 4 jaar
Speelduur : 10 minuten

 

 

Reacties

Populaire posts