Hula-Hoo!

Dieren van de hele wereld komen samen voor het grote hula hoop kampioenschap. De deelnemers zullen zolang mogelijk hun hoepel in de lucht moeten houden. Een spelletjes met verschillende van die hoepels er in zou een beetje kostelijk zijn, daarom hebben ze er bij 3 hasen in der Abendsonne een kaartspel van gemaakt.


Het doel voor elke speler is om van al je kaarten vanaf te geraken, of als enige overblijven die zijn hoepel niet laat vallen, of die zich niet 'kapot' speelt. Elke speler start met 5 kaarten op hand, die de andere spelers dus niet gezien hebben, en 5 kaarten open op de tafel. Bij de start hebben de spelers nog de mogelijkheid om een bepaald aantal kaarten van de tafel of van hun hand te ruilen voor kaarten van de trekstapel.

De startspeler kiest een kaart uit zijn hand of uit zijn setje op de tafel, en speelt deze in het midden om een aflegstapel te vormen. Daarna laat deze speler weten of de volgende speler hoger of lager moet spelen. De kaarten hebben getallen die van 1 tot 13 gaan. De volgende speler heeft nu 3 mogelijkheden : oftewel speelt hij kaart die zoals gevraagd hoger of lager is, oftewel gaat hij die kaart 'dubbelen', oftewel speelt hij een joker. Daarna laat die speler ook weer weten of de volgende hoger of lager moet spelen. Speel je een 13 en zeg je hoger, wat niet mogelijk is, is dit enkel te doorbreken door een joker te spelen of te dubbelen.


'Dubbelen' doe je door een identieke kaart te spelen dan je voorganger. Vanaf nu moet iedereen dubbelen, dus diezelfde kaart spelen. Enkel een joker kan het dubbelen doorbreken, of een kaart die net 1 hoger of lager is. Speel je een joker, leg je de zwarte kaart met waarde 7 op de aflegstapel. Dit is je enigste reddingsmiddel als je niet meer kan volgen. Een speler die geen kaart meer kan spelen, laat zijn hoepel vallen en is verloren deze ronde. De enige speler die nog over is, of de speler die al zijn kaarten kwijt is, is de winnaar. Hij telt hoeveel kaarten er op de aflegstapel ligt, want dat zijn de punten die deze speler in deze ronde scoort. Het spel gaat verder tot er iemand 77 punten heeft.

Dit spel schreeuwt om meerdere spelers. Pas bij 5 of bij het maximum van 6 spelers komt dit spel het beste tot zijn recht. Een snel tussendoortje.

Dit spel is geschonken door 3 hasen in der abendsonne en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 10 - 20 minuten

Reacties

Populaire posts