Micro Macro Crime City : Full House

Eindelijk is het zover: het tweede deel van de crime city serie is er. Dit spel is een op zichzelf staand spel en enkele verhalen van deel 1 worden in dit deel verder verteld. Spannend ! Gelukkig kunnen alle 16 misdaad verhalen van deze 'full house' gespeeld worden zonder dat je deel 1 hebt gedaan.


Deze keer kan het spel ook met kleinere kinderen gespeeld worden. Daarvoor werden er 3 symbolen voorzien op de opdrachten, die aanduiden of deze opdracht moord, geweld, erotiek of ongelukken bevatten. Zo kan je als ouder zelf beslissen om de opdracht met je kinderen op te lossen.
Speel je graag de Nederlandstalige versie, dan is de versie van White Goblin Games voor jou. Speel je liever de Engelstalige versie, dan kan je die van Pegasus Spiele nemen.

Voor de mensen die het origineel spel nog niet kennen, hier de bespreking :

Wees welkom in MicroMacro Crime City, alhoewel, er is van alles aan de hand in deze drukke stad dat er niet al te koosjer uitziet. De stad bevat vele geheimen, overvallen en moorden, en dat op klaarlichte dag ! De politie is niet meer in staat om alles in de hand te houden. Daarom hebben we zeer snuggere onderzoekers nodig, zoals jij. 

MicroMacro Crime City is een coöperatief detective spel, met een hoog 'Waar is Waldo' gehalte. De spelers werken samen aan hun speurtocht om zo 16 verschillende gevallen op te lossen, waarvan de ene al wat moeilijker is dan de andere. Eerst gaan de speurders op zoek naar het slachtoffer of de plaats van de misdaad op een soort van stadsplan die 75 op 110 cm groot is. Niet alleen moet je oog hebben om bepaalde karakters of voorwerpen te kunnen opsporen, ook sterk zijn in deductie is zeker meegenomen. Voor alle zekerheid hebben de spelontwerpers een soort vergrootglas voorzien, mocht je dingen in detail willen bekijken.

Eenmaal de kaart open op tafel ligt, heb je niet veel extra ruimte meer om er nog andere zaken bij te zetten. Zorg ervoor dat de stoelen aan de kant gaan, want je zal wel een paar keer rond de tafel moeten gaan. Een goede verlichting is ook noodzakelijk, zodat alles duidelijk zichtbaar is voor iedereen.
De kaart bevat een enorme tekening in het zwart wit van de stad, met een overvloed aan details. Het laat een momentopname zien van de stad: je zien mensen lopen, gebouwen, voertuigen enz ... Maar eenzelfde mannetje komt meerdere keren voor op de kaart. Zo kan je opsporen vanwaar iemand komt, of naar waar dat figuurtje loopt.

Behalve de kaart zijn er ook 16 envelopjes waar je de 16 verschillende opdrachten kunt insteken. Een opdracht kan uit 6 of meer kaarten bestaan. Het is hier altijd van belang nooit de achterkant van de kaart te lezen, want daar staan de oplossingen. 1 speler kan aangeduid worden als de spelleider. Deze persoon leest het eerste kaartje luidop voor. Kaarten met een zwarte achtergrond zijn de dingen die je moet proberen te achterhalen. Bijvoorbeeld 'Zoek de moordlocatie'. Eénmaal de spelers de moordlocatie denken gevonden te hebben, wijzen ze dit aan en kijken ze in welk segment dit is. Bijvoorbeeld C-2.
De spelleider draait de kaart om en bekijkt de oplossing. Is die juist, gaan de spelers verder met de opdracht van de volgende kaart. Is het antwoord fout, dan weet de spelleider de oplossing, en mag deze eventjes niet meer meespelen. De rest van het team gaat dan terug op zoek naar het juiste antwoord.

Heel af en toe staan er hints bij op de kaartjes, en het kan ook gebeuren dat je 2 opdrachtkaarten tegelijk kunt behandelen. De moeilijkheid van de 16 verschillende gevallen worden aangeduid door het aantal sterren op de startkaart. Die variëren van 1 tot 5 sterren. Wijzelf spelen zo een 5-tal minuutjes om een 1 ster op te lossen. De moeilijkere opdrachten zullen toch wel een pak langer duren.

Eenmaal je vertrouwd bent met het spelprincipe, kan je het jezelf wat moeilijker maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om enkel de introductie van een opdracht te lezen, en dan zonder tip op zoek te gaan naar het startpunt. Verder nog, je kan heel het verhaal proberen te ontdekken : wie is de moordenaar, waar woont de moordenaar, waarom heeft hij die persoon vermoordt ? We moeten wel toegeven dat het niet simpel zal zijn zonder de kaarten te lezen.

Dit type van spel is er eentje dat we nog niet tegen kwamen, en het lijkt wel jammer dat je het spel slechts 1 maal te spelen is als je alle 16 gevallen hebt opgelost, maar met deze Full House heb je weer 16 nieuwe opdrachten. Het artwork is ook zeer speels met oog voor detail. Misschien wel net door dit nieuw soort van spel waren we zo gebeten om opdracht na opdracht te beginnen. Voor we het door hadden zaten we al aan de helft van de opdrachten die al opgelost waren. Verslavend.

Dit spel is geschonken door White Goblin Games (NL versie) en Pegasus Spiele (ENG versie) en is weldra te spelen bij Het Geel Pionneke.
MicroMacro Crime City Full House is te koop bij spelmazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4 
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : vanaf 5 minuten
Reacties

Populaire posts