Blus de brandEen warme vredige zomerdag waar alles zijn gangetje gaat… Tot de strobalen in het weiland van boer Rudi in brand schieten, een brand die uiteraard zo snel mogelijk geblust moet worden ! Ziehier de missie voor de dappere brandweermannen en –vrouwen die de uitdaging van ‘Blus de brand’ aangaan. De bekende gele HABA-dozen verschaften onze kleinste leden (en ook de grotere spelers) al veel plezier met hun leuk opgebouwde kleurrijke spelletjes in thema’s die kinderen aanspreken. En dat zal met deze nieuwe aanwinst niet anders zijn; welk kind droomde er vroeger niet van om brandweerman- of vrouw te worden ? 

De doos bevat : 4 spelborden (telkens bestaande uit 2 delen), 60 brandslangenkaartjes, 5 startdelen, 9 blusmedailles, 1 'Water, blus'-kaartje, 4 houten brandkranen. Iedere speler krijgt een eigen spelbord en één brandkraan. Alle brandslangenkaartjes worden willekeurig in het midden van de tafel gelegd, net als het ‘Water Blus’ kaartje. Hou ook de  blusmedailles bij de hand. Plaats de brandkraan op de startpositie op het spelbord en het spel is startklaar.


De spelers snellen naar de brand en proberen deze zo snel mogelijk te blussen. Helaas zijn de brandslangen door elkaar geraakt en kunnen de bluswerkzaamheden pas starten als de slangen terug operationeel, en dus volledig ontward en ontknoopt zijn. Hiervoor moeten de spelers de juiste, perfect aanpassende brandslangkaartjes uit de voorraad vissen, ze aanpassen aan hun brandkraan en zo snel mogelijk het einde (de vuurkant) van hun spelbord bereiken, waardoor het blussen kan starten. 

Alle spelers spelen tegelijk, het is dus de kunst om zo snel mogelijk de juiste kaartjes uit de hoop te vissen. Deze zoektocht mag je aanvangen met slechts één hand. Kaartjes mogen op alle mogelijk manieren gedraaid worden om ze aan te kunnen passen aan de brandslang, maar moeten perfect passen. Zoniet, moeten de kaarten opnieuw in het midden gegooid worden. Bereikt een speler het einde van zijn spelbord, dan roept hij het ‘Water Blus’ commando en grijpt hij het bijhorende ‘Water Blus’ kaartje. Het spel stopt onmiddellijk en de vervolledigde brandslang wordt gecontroleerd op fouten. Is de brandslang foutief samengesteld ? Dan ben je in de chaos het overzicht kwijtgeraakt en worden alle fout aangesloten kaartjes verwijderd, waarna het spel hernomen wordt en iedereen verder kan zoeken. 


Een foutloze en lekvrije brandslang gecreëerd ? Dan verdient de speler als beloning een blusmedaille. De ronde eindigt, het weiland is gered ? Nee hoor, ergens sluimert het vuur nog in het stro, en ook deze heropflakkering moet uiteraard deskundig geblust worden. 

De volgende ronde start, met het vertrouwde concept, al krijgt iedereen eerst een andere uitgangspositie, afhankelijk van het succes in de eerste spelronde. Zo moet de winnaar zijn brandkraan een plaatsje naar links verplaatsen, waardoor de uitdaging vergroot en zijn brandslang een kaartje langer zal worden. Spelers met minder succes mogen hun brandkraan een plaatsje naar rechts verschuiven, waardoor de zoektocht iets korter wordt. 


Deze optie is niet alleen handig bij het starten van volgende rondes, maar kan eventueel ook toegepast worden aan het begin van het spel, zodat kinderen van verschillende leeftijden en spelniveaus samen kunnen spelen, met een voor ieders niveau aangepaste zoektocht. 

Bij het starten van nieuwe ronde geeft elke speler zijn brandslangstartdeelkaartje (hoge punten in Scrabble) aan de medespeler aan de linkerkant. De nieuwe ronde start en verloopt identiek aan de eerste. Het spel gaat door tot een speler erin slaagt als eerste drie blusmedailles te scoren. De brand is gedoofd en de winnaar krijgt de titel beste brandweerman – of vrouw van het korps ! 

Het brandweerthema van Blus de brand spreekt kinderen uiteraard sterk aan, en ook de gameplay zal in de smaak vallen: aangezien iedereen tegelijk zoekt hoeft niemand op zijn beurt te wachten ! Ook het leuke (vertrouwde HABA) artwork, de puzzelfactor en het spelen tegen de tijd zijn leuke elementen. Het concept is simpel en toegankelijk, waardoor brandweerlieden vanaf 5 jaar al kunnen meeblussen. En door de aan het spelniveau aangepaste startposities is het spel ook geschikt voor deelnemers met een verschillende leeftijd.  

Dit spel werd geschonken door HABA en kan vanaf november gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Speelduur: 15 minuten


Reacties

Populaire posts