Ménestrels

Ménestrels is het nieuwste spel uitgegeven door Jeux Sweet November, of Sweet Games,
en is van de hand van Bruno Faidutti en Sandra Pietrini. De illustraties op de kaarten,
en die mogen er zeker wezen, zijn van David Cochard. Er zijn maar liefst 3 verschillende
dozen van dit kaartspelletje te koop, maar de inhoud zal telkens identiek zijn.


De spelers zijn edelen, die een groots spektakel voor de koning willen organiseren. Het is aan u om de beste zangers, jongleurs, minestrelen, verhalenvertellers en troubadours op de been te krijgen voor een gigantisch spektakel dat hopelijk indruk zal maken op de koning en zijn gevolg. Zorg ervoor dat er dieren in de show zitten, die leveren extra punten op. En zoals elke koning is deze ook verzot op vrouwen, dus hoe meer vrouwelijke artiesten, des te hoger je score. Kan je koppeltjes vormen met de artiesten, scoor je hier ook extra voor.

Bij de start van het spel krijgt elke speler 1 nobele kaart en een aantal gouden munten. Op deze nobele kaart staat ook een eigenschap die uniek is per nobele. Zo is er bijvoorbeeld een nobele die in zijn beurt naar de bovenste kaart van de trekstapel mag loeren, om maar 1 voorbeeld te geven. De artiestkaarten worden geschud en vormen een gesloten trekstapel. In de laatste 10 artiestkaarten zit de koning geschud. Wordt deze kaart getrokken, luidt dit het einde van het spel in. Er worden 4 artiest kaarten open gelegd. De speler met de nobele kaart die het laagste getal heeft mag als eerste starten.

Tijdens een spelbeurt moet een speler een actie ondernemen. Je kan 1 van de 4 artiestkaarten nemen, en die voor je neerleggen zodat die zichtbaar is voor alle spelers. Staat op die kaart een munt afgebeeld, moet je eerst een goudmunt betalen aan de bank. Je hebt ook de keuze om de bovenste kaart van de stapel te trekken. Staat daar een muntje op de rugzijde afgebeeld, dan betaal je ook een goudstuk. Als je een kaart van de trekstapel neemt, neem je die kaart op hand, en die blijft dan geheim voor je medespelers. Kies je om te passen, krijg je een gouden muntstuk van de bank. Tussen de artiesten zitten rode, blauwe en gele artiesten. De groene kaarten zijn dieren die tonen direct hoeveel punten ze je opleveren op het einde van het spel. Tot slot zijn er nog grijze kaarten, die voeren een actie uit, zoals 2 muntstukken bijnemen van de bank, of 1 muntstuk stelen van een  andere speler. Grijze kaarten leveren op het einde van het spel geen punten op.

Het spel eindigt onmiddellijk wanneer de koning door een speler wordt getrokken, of wanneer hij op de markt terecht komt. De spelers rangschikken hun artiest kaarten nu in categorieën, maar doen dit volgens de rang van hun nobele kaart die ze in het begin van het spel ontvangen hebben. De lagere categorieën komen als eerste aan de beurt. Dit is een belangrijk gegeven: heb je het geluk om een hogere nobele te hebben ontvangen, kan je namelijk bij het rangschikken sommige kaarten indelen zodat je toch een betere show hebt dan je tegenstanders. Er zitten namelijk artiesten tussen die 2 of zelfs 3 kleuren hebben. Die kaarten leg je 90 graden gedraaid voor je neer (of neem je op hand als je ze trekt). Pas als je aan de beurt bent om je artiesten op te delen in categorieën, beslis je welke kleur je artiest zal aannemen.


De punten worden als volgt verdeeld :
* De speler die het meeste goud heeft, krijgt 2 punten.
* De speler met de meeste rode artiesten (muzikanten) krijgt 8 punten. De speler op de 2e plaats krijgt 4 punten.
* De speler met de meeste blauwe artiesten (algemene artiesten) krijgt 6 punten. 3 punten gaan naar de 2e plaats.
* De speler met de meeste gele artiesten (acrobaten) krijgt 6 punten, de 2e plaats krijgt 3 punten.
* De speler met de meeste vrouwelijke artiesten krijgt 4 punten extra.
* De spelers met dieren in hun show krijgen zoveel punten als er op hun kaarten staan afgebeeld.
* Tot slot scoren de spelers 1 punt per koppel artiesten.

Het spel is snel aangeleerd, en snel gespeeld. Ik kan aanraden om dit spel met 4 of 5 spelers spelen, met 2 spelers vind ik persoonlijk dat de speler met de hoogste nobele in het voordeel is. Hij of zij kan de indeling van de artiesten aanpassen aan de enige tegenstander, terwijl met meerdere spelers deze factor een stuk minder zal zijn. Verder is er wel een goede balans: de hogere nobelen hebben een minder goede eigenschap die de spelers kunnen gebruiken dan de lagere nobelen. Laat de Franstalige handleiding en de paar woorden Franse tekst op de kaarten je niet afschrikken. Een fris en snel spel met prachtige artwork!


Dit spel is geschonken door Sweet Games en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.

 

Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 15 - 30 minuten
Leeftijd : vanaf 10 jaar


Reacties

Populaire posts