De Zoektocht naar El Dorado

In april 2017 verscheen het spel Wettlauf nach El Dorado van de hand van Reiner Knizia. Dit spel werd meteen genomineerd voor Spiel des Jahres en verschillende andere spellenprijzen. Toch duurde het meer dan drie jaar voordat 999 Games dit spel naar het Nederlands vertaalde en op de markt bracht. Ook deze uitgever heeft meteen succes met dit spel, want het won de prijs Speelgoed van het Jaar 2020 in Nederland.

Wie heeft er nog nooit van El Dorado gehoord? Dit mythische land zou zijn gelegen in Zuid-Amerika. In de 16e eeuw vertelden de lokale indianen tegen de Spanjaarden dat een koning zich in het meer Parima zou baden en altijd bedekt met goud zijn bad zou beëindigen.  De gouden man oftewel El Hombre Dorado in het Spaans. De Spanjaarden gingen meteen opzoek naar dit gouden meer. Het oorspronkelijke verhaal is in de loop van de eeuwen behoorlijk aangedikt en het meer werd getransformeerd tot een heuse stad. De man (hombre) is verdwenen waardoor El Dorado overbleef. Het is mogelijk dat de indianen destijds dit verhaal vertelden om van de Spanjaarden af te zijn. 

Echt gewerkt heeft het echter niet, want het verhaal trok in de loop der eeuwen vele goudzoekers naar Zuid-Amerika en spreekt zelfs nu, toch al weer een tijdje in de 21e eeuw, nog steeds tot de verbeelding. 

In dit racespel zijn ook de spelers bevangen door de goudkoorts en gaan zijn naarstig op zoek naar de Gouden Stad. Het race-element wordt gecombineerd met het inmiddels bekende deck-building. Een combinatie die wij nog niet eerder hebben gezien in een spel. De regels van het spel zijn vrij eenvoudig. 

Iedere speler begint het spel met 8 gelijke kaarten. Deze worden geschud en hij neemt er vier op hand. Als hij aan de beurt is, dan heeft hij de keuze uit:

  • (A) De speler mag zoveel kaarten als hij wil spelen om zijn speelstuk te verplaatsen
en/of
  • (B) De speler mag ten hoogste 1 nieuwe kaart voor zijn expeditie kopen.
(A) Het terrein bestaat uit verschillende soorten landschappen. Namelijk regenwoud (groen), dorpen (geel) en rivier (blauw). Op elk van de velden staat een aantal aangegeven wat een speler dient te betalen om het te kunnen betreden. Hij heeft machetes nodig om zich een weg door het regenwoud te banen. Hoe dichter dit begroeid is, des te meer machetes heeft de speler nodig. De dorpelingen dienen omgekocht te worden met munten. Hoe meer indianen in het dorp wonen, des te meer munten zal de speler nodig hebben. Als laatste kan hij peddelen over een rivier. Hoe harder de rivier stroomt, des te meer peddelkracht zal de speler nodig hebben. 
(B) Om een kaart te kopen, betaalt de speler de waarde die onder op de kaart op de markt staat aangegeven. Hiervoor betaalt hij met de aangegeven munt-waarde op de gele kaarten. De overige kaarten zijn elk een ½ munt waard. In eerste instantie kan een speler enkel de kaarten kopen die onder het markttableau liggen. Pas als alle drie de kaarten op een veld onder het markttableau zijn verkocht, komen de bovenliggende kaarten tot de beschikking van de spelers.

Als de speler zijn kaarten heeft gespeeld en de bijbehorende acties heeft uitgevoerd, dan legt hij de kaart op zijn persoonlijke aflegstapel. Vervolgens vult hij zijn hand weer aan tot vier kaarten.

Dit is in het kort hetgeen gedurende een beurt gebeurd. Er zijn nog wat kleine aanvullende regels omtrent blokkades en grotten, maar deze staan duidelijk en overzichtelijk uitgelegd in de spelregels. 

De winnaar is de speler die als eerste de trappen naar El Dorado beklimt.

De spelers zullen in De Zoektocht naar El Dorado continue de afweging dienen te maken om zich zo snel als mogelijk is een weg te banen richting de Gouden Stad of dat ze sterkere en meer bekwame expeditieleden zullen rekruteren. Het vinden van de juiste balans is iets wat lastig zal blijken te zijn. Ga je er immers als een speer vandoor, dan zal je ongetwijfeld vastlopen tijdens je expeditie omdat je expeditieleden niet geschikt zijn. Deze specialisten hebben zich mogelijk al bij een concurrerende expeditie gevoegd, zodat zij niet meer voor jou beschikbaar zijn. Rekruteer je echter teveel expeditieleden, dan duurt het een eeuwigheid tot het moment daar is, dat die ene specialist die je zo hard nodig hebt zich zal laten zien.

Het variabele spelbord dat uit verschillende dubbelzijdige terreintegels bestaat, biedt een enorme variatie van mogelijke expedities naar El Dorado. De ene route zal eenvoudig zijn, terwijl een andere route een heuse breinbreker blijkt te zijn. Hierdoor zal het niet snel gaan vervelen en zal elk spel een ander geweldig avontuur zijn.

De Zoektocht naar El Dorado is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke
Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

De Zoektocht naar El Dorado is geschonken door 999 Games


Reacties

Populaire posts