Oak

Als we een spel kunnen reviewen dat het levenslicht heeft gezien in onze buurt, zijn we niet alleen blij, maar ook erg benieuwd. Oak - van Game Brewer - is een spel dat op de spellenbeurs in Essen zeker in de belangstelling zal staan. Wil je het spel al eens een keertje testen voor je naar de beurs trekt, dan kan dat tijdens de speldag van september, en op de beurs kan je eventueel een exemplaar aankopen terwijl je geniet van een heerlijke pint van brouwerij Het Nest.


Bij Oak zijn de spelers de leiders van 1 van de 4 verschillende druïde stammen, en jij gaat een poging ondernemen zodat jouw stam verkozen gaat worden om in het bos te mogen blijven, waardoor je de geheimen van deze prachtige eeuwenoude boom leert kennen. Je stam zal klein beginnen, maar naarmate je de acties verstandig kiest, en je druïdes efficiënt inzet, zal je stam groeien in kracht en in omvang. Tijdens het spel ontmoet je verschillende wezens, leer je krachtige spreuken en ontdek je machtige voorwerpen. Zelfs de geheime plaatsen in het bos die je opricht om je druïdes onderdak te geven kunnen de balans in de natuur verstoren. Wij speelden het spel met 2 spelers ...


Een opsomming van de regels zal ik jullie besparen, die zijn te talrijk om hier allemaal te bespreken. Vooreerst wil ik het over het toch wel prachtig artwork hebben.  Het spelbord toont een eik die in het midden van het bord centraal staat. Daar komen 6 druïdes per speler op de wortels van de boom te staan. Elke speler krijgt een eigen spelbord, waar nog eens 3 druïdes komen te staan. Deze persoonlijke spelbordjes zijn uniek per speler, zo krijgt iedereen zijn eigen bepaalde voordelen of krachten. Elke speler krijgt alvast 6 gele upgrades die hij later in het spel kan kopen, die dan weer elke druïde een unieke eigenschap geeft.


Naast het bord komen 3 wezen kaarten open te liggen, die op hun beurt ook weer zeer mooi zijn wat betreft artwork. De 3 schijven naast het bord kunnen de spelers aankopen om naast hun persoonlijk spelbord aan te puzzelen. Er zijn daar exact 2 uitsparingen voor voorzien. Deze schijven zorgen in eerste instantie voor extra punten, maar ook voor een extra actieveld waar je de druïdes kunt inzetten. Dat gaat dan wel ten koste van punten. Elke speler krijgt nog een setje van 3 startkaarten met daarop de verschillende acties die je kan uitvoeren, de 3 overige kaarten kan je later in het spel kopen. Als je nu nog 4 ingrediënten uit de stoffen zak trekt om op het bord te plaatsen, samen met 4 ketels, is het spelbord klaar om van start te gaan. Het enige minpuntje wat betreft het artwork voor mij persoonlijk, is dat de symbolen op de boom nogal klein gedrukt zijn. Dat hadden best iets grotere velden mogen geweest zijn. Er zijn nog plaatsen waar je nog een scherp zicht nodig hebt, maar het kan ook gewoon aan mijn ouderdom liggen natuurlijk.


Het spel met 2 spelers verliep veel sneller dan eerst gedacht. De eerste 2 tot 3 rondes verlopen redelijk vlot. Het feit dat je 'maar' 3 druïdes hebt om in te zetten is daar een bepalende factor. Later in het spel kan je meerdere druïdes naar je persoonlijk spelbord sturen, om zo meerdere acties te kunnen uitvoeren. Dan moet je daar wel een plaatsje voor voorzien, en de druïdes die een upgrade hebben, zijn enkel tevreden met een 'gouden plaats'. Hoe verder in het spel, des te langer de rondes gaan duren.


Tactieken zijn er in overvloed om te gebruiken. Je kan voor verschillende dingen gaan om punten te verdienen, en zoals zo dikwijls, heb je de neiging om voor alles te gaan. Op de eik kan je in 3 verschillende takken je druïdes laten stijgen. Bij een splitsing kies je welke kant je op gaat. Komt je druïde als eerste aan een top van een tak, kan niemand anders er nog bij. Daar staat een manier hoe je op het einde van het spel punten kunt scoren. Wel, we denken toch op het einde van het spel. Nergens in de handleiding konden we vinden of dit op het einde moet geteld worden, of onmiddellijk. Bijvoorbeeld krijg 2 punten voor elke blauwe kaart die je bezit, of scoor 1 punt voor elke 5 punten die je hebt. Op basis van wat je hier gekozen hebt, of gaat kiezen, kan je je tactiek aanpassen. Wacht natuurlijk niet te lang om het einde van een tak te bereiken, voor je het weet is een tegenspeler er mee gaan lopen.

 

Nog even iets over de grondstoffen: die heb je nodig om acties uit te voeren. De spelers starten allen met het ringetje op 6 voor zowel de veren, de bloemen en de stenen op hun eigen spelbord. Telkens je iets moet betalen, schuif je die richting de 0. Bij de start van elke ronde - behalve de eerste ronde - krijgt elke speler telkens 3 grondstoffen van alles. Dat is welkom, want grondstoffen verzamel je niet al te snel in dit spel.

De tussentijdse puntentellingen - ook wel festival genoemd - is best bijzonder. Met een grote zuil langs het scorespoor zal worden aangeduid wanneer er een festival is. Iedere speler die met zijn score marker voor de zuil staat, doet mee en kunnen punten verdienen. Voor elke druïde die aan een symbool met 2 handjes staat, krijgen de spelers de grondstoffen die er afgebeeld staan.


Oak is een spel dat je een keertje moet spelen om alle mechanismes onder de knie te krijgen. Er is heel veel om rekening mee te houden bij elke zet die je doet. Vanaf een tweede spelletje zal je er echt op los kunnen gaan. De mogelijkheden zijn enorm, de variaties identiek. Deze Oak is dan ook een must-try op de komende speldag !

Dit spel is geschonken door Game Brewer en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.
 


Aantal spelers : 1-4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 60 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts