Tiletum

De stad Tielt ligt in West-Vlaanderen, in de driehoek Gent-Brugge-Kortrijk. Wie had ooit gedacht dat deze stad centraal ging staan in een bordspel van Board & Dice ? Tiletum - oftewel Tielt - is de  volgende telg in de serie van spellen die met de letter 'T' beginnen : Teotihuacan, Tzolkin, Tekhenu en Trismegistus.


In dit spel zijn de spelers rijke handelaars die doorheen Europa trekken, van Vlaanderen tot in Venetiƫ, en dit gedurende de Gouden Eeuw tijdens de Renaissance. Je reist naar verschillende steden om contracten af te sluiten in ruil voor onder andere wol en ijzer. Het is uw taak om de nodige grondstoffen te verzamelen om aan die contracten te voldoen. Onderweg ga je investeren in het oprichten van kathedralen, probeer je in de gunst van de nobele families te komen en neem je deel aan belangrijke beursen. Ondertussen verwelkom je goed volk in je eigen huizen die je zeker voordelen zullen opleveren, maar je wel voedsel zullen kosten.

Tiletum is in de eerste plaats een dobbelsteen-management-spel, waar de dobbelstenen een dubbele functie hebben. Een bepaald aantal dobbelstenen - 8 stuks voor 2 spelers - worden gedobbeld en op het rad geplaatst. Tijdens je spelbeurt kies je een dobbelsteen, en je mag evenveel grondstoffen uit de voorraad nemen als er ogen op die dobbelsteen staan. Dit moeten dan wel de grondstof zijn die overeenkomt met de kleur van de dobbelsteen. Daarna mag je de actie uitvoeren die afgebeeld staat op de plaats waar je de dobbelsteen genomen hebt. Nam je een dobbelsteen van waarde 1, mag je 1 grondstof nemen, en mag je de bijbehorende actie uitvoeren met 6 actiepunten. Nam je een dobbelsteen met waarde 4, mag je 4 grondstoffen nemen en de bijbehorende actie uitvoeren met 3 actiepunten. De som moet dus telkens 7 zijn.


Dit zal beurtelings verder gaan tot elke speler 3 dobbelstenen genomen heeft. Daarna is er een eerste puntentelling. Bovenaan het spelbord liggen 4 steden die steeds in een andere volgorde kunnen liggen. Onderaan die steden liggen verschillende manieren waarop je punten kan verdienen. In de eerste ronde wordt de eerste stad gevalideerd, dit is altijd Tielt. Enige voorwaarde om te mogen deelnemen aan de puntentelling is dat je in die stad aanwezig bent met je handelaar, of dat je er een huisje gebouwd hebt. Het koninklijk spoor is hier ook belangrijk : daar kan je zowel in de plus als in de min staan, en dit geeft aan hoeveel punten je in deze fase gaat bij krijgen, of hoeveel je er verliest. Na de puntentelling van de eerste stad, volgt een opruim en voorbereidingsfase, waarbij de dobbelstenen opnieuw gedobbeld worden en op het rad geplaatst. Het rad zal nu ook een sectie draaien naar rechts.


Punten kunnen behalve bij de 4 puntentellingen, ook tijdens het spel gescoord worden. Als je bijvoorbeeld gaat bouwen aan een kathedraal, krijg je de punten die op de kathedraal staan afgebeeld + de punten die op het plaatje eronder staan. Hoe later je gaat bouwen aan een bepaalde kathedraal, des te minder punten je zult krijgen. Opgelet, je moet eerst een pilaar bouwen naast de kathedraal vooraleer je eraan mag helpen, en een pilaar kan je er alleen maar plaatsen als je architect in die stad aanwezig is.

Chique volk in je huizen krijgen is ook een manier om je verder te helpen in het spel. Krijg je een huis gevuld met allemaal mensen van dezelfde afkomst, en kan je een schild plaatsen in dat huis, mag je een bonustegel op het rad leggen, die gaan van waarde 1 tot 3. Zo een bonustegel kan je gebruiken als je daar een dobbelsteen neemt : je mag daar zoveel extra actiepunten spenderen als er op de tegel staat. Op verschillende plaatsen op het spelbord, zoals in de steden, op het rad en op het koningsspoor, liggen bonustegels. Die mag je naar je eigen speelbord brengen als je daar een actie uitvoert, en mag je ten alle tijden inruilen voor wat er op afgebeeld staat, bijvoorbeeld extra grondstoffen nemen. Je kan maximum 4 tegels in totaal op je spelbord stockeren, inclusief andere tegels zoals contracten, schilden en mogelijke bewoners van je huis.


Door aan een contract te voldoen, kan je extra pilaren vrij spelen. Door een huis vol met bewoners te zetten, kan je extra huisjes vrij spelen. Je krijgt van elk maar 2 in het begin van het spel.

Ook al zijn er heel wat regeltjes uit te leggen, Tiletum speelt best vlotjes. Het houten materiaal ziet er mooi uit (pilaren, huisjes, handelaars, architecten). Het spelbord zelf heeft maar vrij saaie monotone kleur, en de plaatsing van de steden in Europa lijken niet echt te kloppen. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden om deze Tiletum eens te spelen. Het is en blijft een goede Eurogamer. De eenzame speler heeft ook weeral geluk, want een single player variant is voorzien in de spelregels.

Dit spel is geschonken door Board & Dice en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers : 1 - 4
Speelduur : 60 - 100 minuten
Leeftijd : vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts