Spokenchaos

Halloween komt eraan, en dan vinden we het altijd leuk om bordspellen in aangepast thema te spelen. Perfecte timing dus van Asmodee, die deze Spokenchaos ter beschikking hebben gesteld sinds 1 september. Dit is een familiespel waarbij de aangeraden leeftijd vanaf 8 jaar is, maar wij zijn van mening dat kinderen vanaf 5 of 6 jaar hier ook wel vlot mee aan de slag kunnen gaan.

In Spokenchaos proberen de spelers hun spookjes, en dat zijn er 7 in totaal, bestaande uit 4 kleine, 2 middelmatige en 1 groot spook, aan de overkant van het spelbord te brengen. Voor elk spook dat ze aan de overkant kunnen brengen krijgen de spelers punten, en hoe groter het spook, hoe meer punten je krijgt. Het spelbord komt in het midden van de tafel te liggen, en de 6 meubels komen op het spelbord te staan. Het sleutelgat komt aan de rand van het spelbord te staan.

De startspeler mag als eerste een kaart van de trekstapel nemen. Daarop staat het aantal stappen dat hij mag zetten met zijn spoken. Die stappen mag je over verschillende spoken verdelen. Het is echter niet toegestaan om onmiddellijk met 1 spook van de ene kant van het bord naar de andere kant te wandelen. Dat moet minstens in 2 stappen of beurten gebeuren.

Eindig je de beweging van één van je spoken op de plaats waar een meubelstuk staat, kan je het spook in het meubel of achter het meubel verstoppen. Dat zal nodig zijn, want nadat elke speler aan de beurt is geweest,  kies je een kant van het spelbord waar het sleutelgat komt te staan, en die moet verschillend zijn van de kant waar het sleutelgat momenteel staat. Vervolgens werpt deze speler een dobbelsteen om te bepalen op welke rij het sleutelgat komt te staan. Het sleutelgat verhuisd en de spelers piepen nu door het gat. Alle spoken die zichtbaar zijn vliegen zonder pardon terug naar de kant waar ze gestart zijn.

Bij het omdraaien van de kaarten kan het gebeuren dat je een meubel mag verplaatsen naar eender waar. Zo kan je je eigen spookjes even veilig stellen, of kan je de spookjes van een tegenstander net in het zicht zetten. In bepaalde meubelstukken kan je de spookjes goed verstoppen, andere meubelstukken zoals de spiegel kan je tactisch plaatsen zodat je achter andere meubelstukken kunt kijken.

Voor meer variatie kun je extra kaarten toevoegen en spoken samenvoegen. De speler die na 5 rondes de meeste spoken heeft laten ontsnappen, wint het spel. Spokenchaos lijkt ons zeer leuk voor de jongste spelers, en die kunnen na een eerste spelletje zeker zonder de ouders spelen.


Dit spel is geschonken door Asmodee Netherlands en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.
Spokenchaos is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar (of vanaf 5 jaar)
Speelduur : 30 minuten


Reacties

Populaire posts