Viticulture World: Cooperative Expansion

Voor de bespreking van deze uitbreiding ga ik ervan uit dat jullie de regels van het basisspel kennen, of dat jullie Viticulture al een keer gespeeld hebben. Daar waar Viticulture een spel is waar de spelers het tegen mekaar opnemen, is deze Viticulture World een uitbreiding waar de spelers samen spelen. Opgelet, om deze uitbreiding te kunnen spelen heb je het basisspel nodig.

 
Elke speler start met 4 gewone werkers : 2 met een gele hoed en 2 met een blauwe hoed. De 5de werker is een grote werker. De werkers met de hoed zijn seizoensarbeiders. Die met de gele hoed werken in de lente en de zomer, die met de blauwe hoed werken in de herfst en de winter. Een mogelijke actie op het nieuwe dubbelzijdige spelbord is om één van uw arbeiders te upgraden. Met andere woorden, je mag z'n hoed afnemen, zodat die werker in eender welk seizoen gebruikt kan worden. 
 

Bij het plaatsen van seizoenarbeiders op bepaalde gebieden, krijg je geen bonus. Arbeiders zonder hoed daarentegen krijgen die bonus wel. De grote arbeider blijft net zoals in het basisspel dezelfde regels hanteren : zij hebben recht op een bonus als op die plaats een bonus te rapen valt. 

Met 5 werkers starten in plaats van met 3 in het basisspel, zorgt ervoor dat je veel sneller dingen gedaan krijgt. Alhoewel. We speelden het spel met 4 spelers. Een paars blad moest van positie 0 naar positie 10 verschuiven, en elke speler moest 25 overwinningspunten behaald hebben tegen het einde van de 6e ronde of jaar. Lukt dat niet, dan verliezen de spelers gezamenlijk.


Tijdens de eerste ronde leek toch alles erg traag te gaan. Het opschuiven van het paars blad kost enorm veel geld (8 stuks). Het opschuiven van de spelerspionnen richting de 25 ging iets vlotter, maar stagneerde ergens halverwege het spel. Misschien lag dat wel aan het feit dat je in deze variant niet altijd kan genieten van de bonus bij het plaatsen van je werkers ?

Gelukkig kwam er ergens in ronde 3 een bonustegel waarmee we telkens (gratis!) het paarse blad konden opschuiven. Door slim te overleggen konden we die actie meerdere keren uitvoeren, waardoor we op het einde van ronde 3 het blad al op waarde 9 van de 10 stond. Nu nog alle spelers 25 punten bezorgen.


De grote werker is hier cruciaal in deze versie. Plaats je je grote werker bij een andere speler, is het toegestaan om te ruilen met die speler. Je kan bijna alles ruilen, van geld tot druiven of zelfs kaarten. Zeer handig als je ziet dat een bepaalde speler wat achter staat met de punten, waardoor die een inhaalbeweging kan maken.

Bij de start van elke ronde wordt een soort van evenementen kaart open gelegd. Daarop staan extra plaatsen om werkers te zetten. Wij speelden met het basissetje, en hadden totaal geen idee wat daar in zat. Daarom spendeerden we de eerste 3 rondes erg veel geld om het paarse blad verder te bewegen. Een evenement kaart die ons daarmee hielp, gaf ons het gevoel dat we dat geld beter aan andere dingen hadden gespendeerd in de eerste 3 rondes.


Ik kan dit coöperatief spel met geen enkel ander vergelijken. Hier moet je echt meedenken en uitzoeken hoe elke speler zijn werkers optimaal kan benutten. Hoewel op de doos staat dat je er een uurtje tot 2 uren mee bezig bent, hebben we er toch een 3-tal uur over gedaan. We hebben de doelstelling met de vingers in de neus gehaald. Vlak voor het einde van de voorlaatste ronde hadden alle spelers 25 punten. Waarschijnlijk zullen de vele evenementen kaarten die je kan gebruiken, het spel een pak moeilijker maken, maar dat moeten we nog ontdekken.


Aan de eenzame speler is ook gedacht, want Viticulture World heeft een solo variant. En je kan naar hartenlust combineren met de andere uitbreidingen. Een must voor de fans van Viticulture, eveneens voor de fans van coöperatieve spellen waarbij de hersenen een versnelling hoger moeten schakelen.

Dit spel is geschonken door Stonemaier Games en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.
Viticulture World is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1-6
Leeftijd : vanaf 13 jaar
Speelduur : 1 - 3 uur
Reacties

Populaire posts