Agent Dog

Ken je het spel “Mens erger je niet” nog? Als kind heb ik dit ontelbare keren samen met mijn grootmoeder gespeeld. Elke keer als ik het spel zie, denk ik met een glimlach aan haar terug , al die gezellige uren en de spanning van wie er als eerste zou winnen. Tijdens Spiel Essen kreeg ik nu een introductie voor een nieuwe variant: Agent Dog. Het is een moderne draai aan het klassieke spel, waar teamwerk en strategie centraal staan. En ik weet het zeker: mijn grootmoeder zou dit spel fantastisch hebben gevonden!

Het doel van Agent Dog is simpel maar uitdagend: werk samen met je partner om al jullie speelstukken in de thuis vakjes te krijgen voordat het andere team dat doet. Net als bij het klassieke spel heb je vier speelstukken, maar dit keer moet je ook die van je teamgenoot naar de thuis vakjes brengen. Maar er is een twist: communicatie is niet toegestaan! Je mag dus niet overleggen of strategieën delen, waardoor je aangewezen bent het goed gebruiken van de kaarten. Geen dobbelstenen deze keer, maar kaarten die je speelstukken in beweging zetten.

Wat Agent Dog echt uniek maakt, zijn de undercover momenten. In het speelbord zitten speciale gaten, en telkens als een speelstuk op zo’n gat landt, draait het speelstuk om en gaat het undercover. De kleur van het speelstuk verdwijnt uit zicht, en ineens weet niemand meer precies welk speelstuk van wie is. Het wordt dus een geheugenspel en een tactische uitdaging om je eigen speelstukken te herkennen zonder ze te verwisselen met die van je tegenstander!

Voordat een ronde start, krijgt elke speler vijf kaarten. Van deze kaarten mag er één geruild worden met je teamgenoot , dit zonder vooraf elkaars kaarten te zien. Deze eerste ruil is vaak doorslaggevend, want met een goede ruil kun je jouw partner net dat beetje helpen om stukken het bord op te krijgen of sneller te bewegen. Zo kan een startkaart in het begin bijvoorbeeld helpen als jouw teamgenoot nog geen stukken op het bord heeft staan.

Tijdens elke beurt speel je één kaart om een speelstuk te verplaatsen. De blauwe kaarten zorgen voor de beweging, en met de rode kaarten kun je speciale acties uitvoeren. De rode kaarten bevatten bijvoorbeeld een startkaart die een nieuw speelstuk op de startpositie zet, en een ruilkaart waarmee je twee undercover stukken op het bord kunt verwisselen.  Dit laatste is perfect om de verwarring bij je tegenstanders te vergroten of om stiekem een voordeel te behalen!

De ronde eindigt wanneer alle kaarten zijn gespeeld. Het team dat dit als eerste met al zijn stukken doet, wint het spel. Wanneer je het spel met twee of drie spelers speelt, speel je solo en is er geen sprake van teams, maar de undercoveractie en het geheugenelement blijven ook in deze spelvariant een spannende uitdaging.

Ik speelde het spel onlangs met z’n tweeën, en het werd spannend toen alle speelstukken undercover waren gegaan. Ineens wist ik niet meer precies welke van de speelstukken op het bord van mij waren en welke niet! Gelukkig kon ik met slimme inzetten van mijn rode kaarten net op tijd al mijn speelstukken in de thuis vakjes krijgen en won ik het spel.

Dit spel combineert het klassieke speelplezier van Mens erger je niet met nieuwe, spannende lagen van strategie en samenwerking. Wil jij ook testen hoe goed je geheugen is en undercover gaan in dit spel vol verrassingen? Ik kijk uit naar een potje met vier spelers. Durf jij mee te doen? Mijn grootmoeder zou vast zeggen: "Mens, erger je niet en speel!".

Dit spel is geschonken door Schmidt Spiele en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 - 45 minuten

Reacties

Populaire posts