Intarsia
Gedurende drie ronden kan je werken aan je eigen vloer. Elke speler start met een verbindingsstuk dat je in het midden van het eigen speelbord plaatst en ontvangt tien materiaalkaarten in verschillende kleuren op hand. Met deze kaarten kan je materiaal kopen en deze op je speelbord plaatsen. Het materiaal bestaat uit verschillende onderdelen waarvan de prijzen stijgen afhankelijk van positie waar je het materiaal plaats. Zo heb je gekleurde lijsten, midden secties, kernen, tafels en verbindingsstukken. Een patroon is volledig af als het alle elementen bevat. Je werkt steeds van het grootse element en vult dit zo naar binnen toe op.
Het bouwen begint vanuit het midden van het bord, startende vanuit het eerste verbindingsstuk. Je zal eerst een gekleurde lijst moeten bouwen en die kan je vervolgens opvullen met een midden sectie, een kernstuk en een tafel. Bij de aankoop van het materiaal is het zo dat elke nieuwe en diepere laag in het patroon meer kost dan de vorige laag. Om materiaal te kopen betaal je met een aantal kaarten van dezelfde kleur als de gekleurde lijst. Na de betaling mag je extra kaarten nemen bovenop de kaarten die je nog op hand had. Je krijgt na betaling het aantal betaalde kaarten - 1 en van een andere kleur terug. Met deze nieuw op hand genomen kaarten kan je dan weer terug aan de slag om je vloer verder uit te breiden.
Van zodra je specifieke patronen gebouwd hebt kan je kijken in de gereedschapstegels. Als er een gereedschapstegel ligt dit overeenkomt met patronen op jouw spelboord dan mag je deze gereedschapstegel nemen. Deze tegels leveren direct punten op, en als je meerdere gereedschappen van hetzelfde type verzamelt, kan je je score extra verhogen.
Aan het einde van elke ronde worden punten toegekend op basis van het aantal geplaatste verbindingsstukken. Na drie ronden volgt de eindtelling waarbij er nog extra punten worden toegekend per patroon op je spelbord. Per laag in een patroon scoor je extra punten.
Mijn eerste spel Intarsia was een echte ontdekking en ik heb echt genoten van het spel. Waar ik eerst dacht gewoon materiaal te kopen, te bouwen en patronen te maken, merkte ik al snel hoe diepgaand en strategisch het spel eigenlijk is. De beperkte hoeveelheid kaarten om materiaal te kopen dwong me om echt na te denken over elke zet. De gereedschapstegels, die beperkt zijn voegen een verrassend spannende competitie toe. Het kan zijn dat voordat jij een patroon gemaakt hebt deze net voor je neus zal worden weggenomen door een medespeler.
Wat Intarsia voor mij zo de moeite waard maakt, is het proberen te plannen en voorruit denken wat je volgende aankoop gaat zijn. En nog te zwijgen over de eindtelling, het blijft spannend tot het einde, want je weet pas op het einde welke scores er nog bijkomen op basis van de ingevulde patronen. Visueel is het ook een toppertje. Het is een spel dat je elke keer weer anders speelt. Voor de gevorderde speler is er ook nog een spelvariant met meer uitdaging.
Voel jij het ook kriebelen en wil jij starten met het puzzelen aan een vloer, schuif aan en laat zien of jij de kunst van Intarsia beheerst.
Dit spel is geschonken door Pegasus Spiele en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Intarsia is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.
Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 40 - 60 minuten
Reacties
Een reactie posten