Cascadia: Rolling Rivers & Rolling Hills
Je probeert de meest harmonieuze omgeving te creëren door slim gebruik te maken van je dobbelstenen en kaarten. Je verzamelt dieren door de aantallen in te vullen op je blad. Om landschappen te mogen aankruisen lever je dieren in. Je probeert om met je dobbelstenen om krachtige combinaties te maken. Hoe beter je de dieren kan gebruiken om landschappen te krijgen, hoe meer punten je scoort. De speler met de meeste punten aan het einde van 20 rondes wint!
Iedereen krijgt een set van twee persoonlijke dobbelstenen (een kleine dobbelsteen met een beer en 1 met een combinatie van zalm/havik), een scoreblad en een spelershulpfiche. Vervolgens kies met welke set van landschapsblaadjes er gespeeld zal worden (type A, B, C of D, afhankelijk van de gewenste moeilijkheidsgraad). Iedereen krijgt dezelfde. Je legt de 3 grote centrale dobbelstenen en de speciale dobbelsteen in het midden.
Vervolgens leg je de landschapskaarten met voltooiingskaarten klaar. De voltooiingskaarten zijn bonussen en verminderingen. Je draait één landschapskaart om en leg deze naast de stapel om de eerste beschikbare kaart te vormen en het spel te starten. En dat is het! Tijd om te spelen.
In elke ronde rol je dobbelstenen. Eén speler rolt de vier centrale dobbelstenen en iedereen rolt zijn persoonlijke dobbelstenen. Vervolgens ga je dieren verzamelen. Kijk hiervoor naar je dobbelsteenresultaten én de centrale speciale dobbelsteen. De centrale speciale dobbelsteen kan speciale acties geven, zoals dieren upgraden, kosten verlagen of extra dieren verzamelen. Nadat je beslist hebt welke dieren je verzamelt (meestal van één type, maar met acties kun je meerdere soorten nemen) markeer je je verzamelde dieren op je scoreblad.
Indien je voldoende dieren hebt die aan de voorwaarde voldoen om een landschaptegel te leggen, dan verminder je het aantal dieren en je vult op je landschapsblad het nieuwe landschap in. Hiermee scoor je punten en mogelijk ook bonussen. Na elke ronde wordt een nieuwe landschapskaart omgedraaid, en de kaarten op tafel schuiven door alsof ze op een lopende band liggen. De kaart die helemaal rechts ligt, verdwijnt in de doos.
Aan het einde van het spel, na 20 rondes, tel je je punten op. Dit voor: Landschapskaarten, hoeveel heb je er voltooid, en welke bonussen heb je daarbij gekregen? Het landschapsblad zelf, sommige leveren bonuspunten op voor specifieke patronen of doelen. En je krijgt ook punten voor overgebleven Nature Tokens, elk ongebruikt token levert punten op.
Heb je de meeste punten? Dan ben jij de beste natuurbouwer van de Pacific Northwest! Bij een gelijke stand wint degene met de meeste overgebleven tokens.
Het verschil tussen Rolling River en Rolling Hills zit in volgende details: De centrale speciale dobbelsteen is anders en bevat andere mogelijkheden. Daarnaast zijn de landschapskaarten ook verschillend. Het is perfect mogelijk om beide versies samen te nemen en bijvoorbeeld uit alle twee de sets een mix van landschapskaarten te nemen. Als je beide versie hebt kan je ook met 8 spelen in plaats van met 4.
Tijdens mijn spel met de landschapspagina “Fraser River” was ik volledig gefocust op het vullen van de hexagons met beren, omdat ik dacht dat ik zo snel mogelijk bonussen moest verzamelen. Maar tegen het einde realiseerde ik me dat mijn zalmlijnen een chaotische puinhoop waren! Het voelde alsof ik echt een ecosysteem aan het beheren was, wat elke zet spannend maakte. Wil jij ook kijken of jij het in je hebt om dieren te verzamelen en zo je landschappen uit te breiden?
Dit spel is geschonken door AEG en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Rolling Rivers en Rolling Hills zijn te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting.
Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 - 30 minuten
Reacties
Een reactie posten