Kintsugi
Heb je al gehoord van Kintsugi? Ik tot voor kort nog niet. Kintsugi is een Japanse kunst, waar gebroken servies wordt hersteld met goud om de breuken lijmen. In Japan vind men de sporen van herstel een extra schoonheid en voegt dit een meerwaarde toe aan het gebroken stuk.
In dit spel ga je dus aan de slag om zelf servies te repareren. Je zal strategisch moeten beslissen welke stukken je verzamelt en welke je wil herstellen. Enkel nog heel gebleven servies en hersteld servies leveren punten op. Klink simpel denk je, geloof me, het klinkt eenvoudiger dan het is!
In elke ronde trek je kaarten, waarbij je besluit of je een kaart toevoegt aan je eigen serviescollectie of dat je deze kaart verkoopt voor Koban fiches. Een Koban is een ovale gouden Japanse munt. Beslis je om de kaart toe te voegen aan je collectie dan telt deze mee voor je eindscore, maar enkel als het stuk nog heel is of als je het stuk hebt kunnen herstellen. En weet dat elke ronde het lot bepaald welk stuk servies stuk valt.
Alle kaarten die jij in je collectie hebt van die soorten vallen dan stuk, tenzij je ze al eerder gerepareerd hebt. Repareren doe je door Koban fiches te betalen. Door te herstellen worden je herstelde stukken nóg meer waard dankzij de Kintsugi bonus die je aan het einde scoort.
Aan het einde van het spel tel je van alle heel gebleven servies en van alle gerepareerde servieskaarten de punten op. Van de gerepareerde kaarten kijk je ook nog hoeveel extra bonussen deze opleveren. De bonussen en hoe je punten scoort is afhankelijk van het type service. Het kapotte series mag je figuurlijk in de prullenbak, hiervoor scoor je geen punten. Wie de meeste punten heeft verzameld, wint.
Toen ik Kintsugi voor het eerst speelde, vond ik de opzet meteen fascinerend. Het idee om servies met opzet te laten vallen en dan te beslissen welke stukken “de moeite waard” zijn om met goud te herstellen, is toch eentje om goed over na te denken. Ik heb geregeld getwijfeld welk stuk verkoop ik en welk stuk wil ik bijhouden. Wat ik ook fijn vond, was dat je constant strategische keuzes moet maken. Het is zelfs zo dat je medespelers invloed hebben op jouw kansen, zij kunnen net die kaart pakken die jouw serviescollectie compleet zou maken zodat het jouw plan in de war brengt. Het is niet zomaar een spel - het is een stukje kunst op tafel. Echt, een aanrader!
Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf +/-10 jaar
Speelduur : 10 - 15 minuten
Reacties
Een reactie posten