Dino Days

 


Dino Days is een kort kaartspel voor 2 personen (of meer als je meerdere exemplaren combineert). Het doel is om als eerste 7 dinosauriërs af te leggen, 1 voor elke dag van de week. Elke dinosaurus heeft een bepaalde puntenwaarde, en wie de hoogste totaalscore heeft wint het spel. Uiteraard gaat dit niet zomaar: elke dino heeft zijn eigen plaatsingsregel, en sommige kaarten laten je toe om wat te rommelen met de weekzone van de tegenstander. Geïntrigeerd? Ik alvast wel.

De kaarten zijn van degelijke kwaliteit en het artwork is niet supergedetailleerd, maar doet toch zijn werk. Dinoliefhebbers zullen ongetwijfeld de populairste exemplaren zonder meer herkennen. Naast dinokaarten heb je ook actie- of eventkaarten die een eenvoudig symbool tonen, naast de verklarende tekst van het event. De handleiding is uiterst kort te noemen: ze past gewoon op 1 kaart. Dat komt vooral omdat de belangrijkste info op de dino- of actiekaarten zelf staat.

 


Elke speler begint met een rijtje kaarten voor zich te leggen dat de dagen van de week voorstelt, van maandag tot zondag. Iedereen krijgt ook 1 vaste beginkaart: de giganotosaurus (groter dan T-Rex!), waarna de resterende kaarten geschud worden en elk 4 kaarten neemt van de trekstapel. De beginhand telt dus 5 kaarten.

Je beurt is simpel: een kaart uit de hand spelen of een kaart bijtrekken (geen handlimiet). Als je een kaart speelt, voer je gewoon de instructies erop uit. Een dinokaart leg je ofwel bij jezelf aan op een geldige plaats (de pteranodon mag je bvb enkel op maandag, dinsdag of woensdag leggen). of bij de tegenstander waar hij de boel gewoonlijk saboteert (de T-Rex jaagt aangrenzende dino's weg). Ook leuk is de spinosaurus die je toelaat een dino te stelen, of de microraptor die de waarde van een dino tot 0 reduceert. Lastiger is de diplodocus die maar liefst 2 kaarten breed is en tegelijk op aangrenzende vrije dagen geplaatst moet worden.

 


Kies je een actiekaart, dan kan je ook interessante effecten triggeren. Met een meteoor jaag je bvb een specifieke dino weg, ook de diplodocus. Andere kaarten laten je toe om dino's op bepaalde dagen te ruilen bij de tegenstander. Of wat dacht je van een tijdreiziger, die de bovenste 3 kaarten van de trekstapel kan zien en waarvan je er 2 mag houden. Een opmerking is hier wel dat sommige teksten (zowel bij dino als actie) voor interpretatie vatbaar zijn, dus goede afspraken maken vooraf lijkt de boodschap.

Het spel eindigt onmiddellijk wanneer iemand zijn zevende dino kan aanleggen. Beide spelers tellen dan hun punten, de hoogste score wint. Als de trekstapel op is, wordt de aflegstapel geschud en als nieuwe trekstapel voorzien.

 


Dino Days is een gezellige variatie op het setjes maken principe. Je zal enerzijds je eigen set moeten opbouwen, maar anderzijds ook je tegenstander af en toe wat stokken in de wielen steken als hij ver uit is. Door de soms wel drastische effecten kan er soms wat frustratie ontstaan, maar poets wederom poets is dan het enige antwoord. Een bijkomende opmerking is dat het misschien toch interessant is om een kaartlimiet af te spreken, om te vermijden dat iemand gaat hamsteren, je set torpedeert en dan doodleuk zelf uitspeelt omdat je niet op tijd kan counteren.

Voor mij is dit door het thema en de korte spelduur alleszins een topkandidaat om op tafel te leggen als je met iemand zit te wachten op meer spelers. Een mooie voetnoot ten slotte is dat je met dit spel een dierenopvangcentrum steunt.

 



Dit spel werd geschonken door Farplace Animal Rescue en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.

 



Aantal spelers: 2 (per exemplaar)
Speelduur: 5 - 15 min
Leeftijd: vanaf 6 jaar


Reacties

Populaire posts