Landmarks

Liefhebbers van spellen zoals Codenames en So Clover opgelet, deze landmarks zou wel eens spek naar uw bek kunnen zijn. En als ik er nog eens bij vermeld dat één van hun vorige spellen 'Kites' is, dan spreek ik nog meer liefhebbers van het genre aan.

Landmarks is een woordassociatiespel dat het meest verwant is aan de megahit Codenames. Net als bij Codenames begint het spel met het kiezen van een leider of tipgever en het trekken van een willekeurige kaart die alleen de tipgever kan zien en de indeling van het speelgebied toont. Hier komt de eerste grote verschil: Landmarks kan zowel in een coöperatieve-modus als in teammodus worden gespeeld, waardoor het ook prima werkt met een lager aantal spelers. Laten we eerst de coöperatieve mode bekijken.

De leider kiest een willekeurige kaart (groen voor makkelijkere, geel voor moeilijkere opstellingen) en plaatst deze rechtop in een kleine plastic houder. Vervolgens neemt de aanwijzer drie kartonnen zeshoekige tegels en schrijft met een uitwisbare stift de drie voorgestelde startwoorden die op de kaart staan, bijvoorbeeld "truck", "goud" en "berg". Deze tegels worden geplaatst op de aangegeven locaties op de kaart. Ten slotte neemt de leider nog zeven lege zeshoekige tegels en plaatst deze op een klein bord naast zich dat verschillende elementen toont die op het eiland te vinden zijn: schatten, vallen, vervloekingen, enzovoort. Dat is alles: het spel kan beginnen.

Het doel van het spel is dat alle spelers gezamenlijk 3 (of in de moeilijkere modus 4) schatten vinden en vervolgens het eiland verlaten via de uitgangslocatie. Maar er zijn ook vallen en vervloekingen die spelers moeten vermijden, en alleen de leider kan deze zien. Elke beurt schrijft de tipgever één enkel woord op een zeshoekige tegel, geeft deze door aan de andere spelers, en dat is alles. Slechts één woord – dat is het enige communicatiemiddel dat ze hebben!

De andere spelers overleggen vervolgens welke locatie op de kaart met dat woord bedoeld wordt. Het moet een zeshoek zijn die grenst aan een al geplaatste tegel, maar waar precies? Hier komt het woordassociatie-element om de hoek kijken. Als de bestaande woorden bijvoorbeeld "truck", "wiel" en "goud" zijn, zou "weg" waarschijnlijk ergens tussen truck en wiel passen. Maar wat te doen met "rijk"? Die zal waarschijnlijk wel met goud te maken hebben.

Zodra de groep een keuze heeft gemaakt, plaatsen ze de zeshoek op de kaart en kondigt de leider aan wat ze hebben aangetroffen door dit af te kruisen op het bordje aan de zijkant: als ze een van de schatten hebben gevonden, geweldig, dat is er eentje binnen. Als ze op de uitgang belanden, eindigt het spel, en het aantal gevonden schatten bepaalt hoe goed ze het hebben gedaan.

Een vloek voorkomt dat spelers het eiland kunnen verlaten, maar er is een amulet dat één vloek kan opheffen. Daarnaast zijn er vallen die het team een hint kosten. Weet je nog dat ik zei dat tijdens de setup 7 zeshoekige tegels op het bord van de aanwijzer worden geplaatst? Dit is de waterzak van het team, wat eigenlijk hun "gezondheid" vertegenwoordigt. Elke gok, ongeacht welk type zeshoek wordt ontdekt, kost het team één zeshoek, en als ze zonder komen te zitten, is het spel voorbij. Er zijn echter watertegels waarmee de waterzak van het team weer wordt aangevuld tot 7, waardoor ze meer speelruimte krijgen. Maar als ze in een val lopen, verliezen ze niet alleen een extra zeshoek, maar wordt de maximale capaciteit van de waterzak ook permanent met één verkleind.

Je weet nu alles wat je nodig hebt om Landmarks te spelen. Er zijn geen regels over welke associaties je moet maken; dat komt helemaal voort uit de groepsdynamiek. Soms ontstaan er bizarre verbanden, soms juist hele logische, zolang het de groep maar helpt om die zeshoek op de juiste plek te plaatsen. Tijdens een van mijn sessies hadden we bijvoorbeeld een heel deel van de kaart gevuld met alles dat met verkeer te maken heeft. De volgende keer hing er een duidelijk kledingthema dat van broek naar rits leidde.

In de teammodus gebruiken beide teams dezelfde kaart, willekeurig getrokken uit een rode stapel. Het aspect van een beperkte waterzak, vallen en watertegels wordt hier weggelaten. In plaats daarvan zijn er nu 4 specifieke schatten voor elk team (blauw voor het blauwe team, groen voor het groene team) en 2 algemene schatten (geel) die door beide teams opgepikt kunnen worden.

De teams zijn om de beurt aan zet, waarbij hun leider hints probeert te geven om schatten van hun eigen kleur of de neutrale schatten te scoren, terwijl ze vervloekingen en schatten van het andere team proberen te vermijden. Net zoals bij Codenames kan een slechte hint ertoe leiden dat een team per ongeluk punten scoort voor de tegenstander.

In deze modus is er geen uitgang meer. Het eerste team dat 4 schatten verzamelt – van hun eigen kleur of neutrale schatten – wint het spel.

Zoals je misschien hebt gemerkt, heeft Landmarks een heel eenvoudige set regels, maar het werkt. Het beste aan Landmarks is de lage instapdrempel. Veel meer dan Codenames moedigt Landmarks spelers aan om fouten te maken en gewoon te zeggen: “Ach, laten we het gewoon proberen.”

Dit spel is geschonken door Floodgate Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 10
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten

 

Reacties

Populaire posts