Keep the Heroes Out!
Keep The Heroes Out! presenteert zichzelf als een coöperatief, asymmetrisch dungeon verdedigingsspel. Een hele mondvol, maar het vat het concept perfect samen. Elke speler kiest 1 van de 9 monsterfracties en tracht met zijn uniek deck en eigenschappen de verschillende helden die hun dungeon binnendringen uit te schakelen vooraleer zij de grote kluis bereiken en aan de haal gaan met jullie zuurverdiende en belangrijkste schat. Door nauw samen te werken en gebruik te maken van de dungeon kan je je deck versterken, en als je lang genoeg kan weerstaan aan die pesterige helden winnen jullie hopelijk het spel.
Het eerste dat opvalt als je de doos opent, zijn de schattige monsterfiguren. Er is gekozen voor een frivole vormgeving, en die vind je ook terug in de rest van het artwork en de duidelijke handleidingen. Voeg daarbij een functionele inlay en je weet dat het qua presentatie dik in orde is.
Om te beginnen kies je eerst een scenario uit het scenarioboek (een vleugje humor is daarbij nooit ver weg). Je bouwt de dungeon op zoals aangegeven met de beschikbare dungeontegels inclusief schatkisten, en vaak zijn daar nog specifieke regels en toevoegingen bij. Het heldendeck wordt geprepareerd en volgens de gekozen moeilijkheid op de invasietegel gelegd. Relevante fiches worden gesorteerd en binnen bereik geplaatst. De 'loot'-kaarten worden geschud, waarna er 5 open worden gedraaid. Deze kaarten worden typisch bekomen door een bepaalde dungeon te activeren met een grondstof die weer in een andere dungeon (of door een monster) aangemaakt dient te worden.
Elke speler kiest een monsterfractie en neemt het bijhorende materiaal: spelfiguren en het startdeck. Een aantal monsters mag reeds in bepaalde dungeons opgesteld worden afhankelijk van een symbool. Elk type heeft zo zijn specifieke eigenschappen. De skeletten zijn met 6 en kunnen een bot (grondstof) genereren, de klopgeesten zijn met 3 en kunnen door muren lopen, terwijl de draak alleen is, maar wel sterker en zichzelf kan genezen. Er zijn zo ruwweg 3 categorieën: aanvallers, verdedigers en ondersteuners. De kunst is om een combinatie van monsters te kiezen die elkaar aanvult (of juist niet, om het spannend te maken). Uiteindelijk start je met 5 actiekaarten op hand. De speler met de minste monsters begint.
Een beurt bestaat uit 5 stappen, te beginnen met de actiefase. Je speelt dan gewoon een of meerdere kaarten uit de hand en voert dan per kaart de vermelde acties uit. De lijst is te lang om hier te vermelden, maar die omvat onder andere bewegen, aanvallen, een grondstof genereren, een kaart bijtrekken etc. Vooral belangrijk is de activeer-actie. je kan dan de speciale actie van je fractie triggeren, of de actie van de dungeon waar je een monster hebt. Sommige acties hebben een neveneffect of conditie maar dat wijst zichzelf uit.
Voor de durvers is er nog een speciale keuze: je mag per beurt 1 keer een held naar de cel proberen te sturen. Je trekt dan de bovenste kaart van de heldenstapel. Is dat een scenariokaart dan gebeurt er niks, is dat een held dan plaats je die held (uit de voorraad) in de cel. Alhoewel dit een manier is om meer heldenkaarten te liquideren, kan dit toch een boemerang zijn: de magiër heeft namelijk de eigenschap om alle gevangen te bevrijden, zodat soms plots een onverwachte nieuwe bedreiging kan ontstaan! De beloning als het lukt is dan weer dat je 3 extra kaarten mag trekken.
Wanneer je klaar bent met je acties, leg je de gespeelde kaarten op je aflegstapel. Niet gespeelde kaarten blijven op hand. Je mag nu als tweede stap nog 1 kaart afleggen om een aantal lootkaarten te vervangen als de huidige keuze je niet bevalt (kan handig zijn voor de volgende speler). Hierna vul je als stap 3 je hand weer aan tot 5 kaarten.
In stap 4 komen de helden in actie. Naargelang de gekozen moeilijkheid en fase trek je 1 of meer heldenkaarten en voert ze na elkaar uit. Typisch worden 2 helden van dat type in verschillende kamers gedropt, waarna ze een aantal handelingen doen. De eerste actie is hun speciale eigenschap. De boogschutter doet bvb een ranged attack naar een naburige kamer, de krijger vernielt tot 2 aanwezige grondstoffen. Vervolgens wordt gekeken of er een valstrik in de kamer aanwezig is. Zo ja, krijgt de held 1 schade. Gebruik schadefiches indien de held nog niet dood is. Als er rustende helden zijn, worden deze opnieuw actief. Als er monsters zijn, valt de held ze aan. Als alle monsters dood zijn en er is een schatkist, wordt gekeken of er volk genoeg is om ze te openen. Zo ja, gaan die helden in rust, wordt de schatfiche onthuld en krijgen de spelers meestal slecht nieuws (bvb een kaart afleggen). Was er onvoldoende volk, gaan de helden in rust in afwachting van versterking. Als er hierna nog actieve helden zijn, stormen ze verder in de richting van de kluis naar een volgende kamer en beginnen de handelingen van voor af aan. Dit gaat zo verder tot alle helden in rust zijn.
In principe komt nu de volgende speler aan de beurt. Hij ontvangt dan de fiche van actieve speler (stap 5).
Als de helden erin slagen de grote schatkist in de kluis te openen, verliezen de monsters onmiddellijk. Als de laatste held van het deck afgewerkt is, wordt de heldenstapel geschud en begint de tweede en laatste aanvalsgolf. Als ook daarvan de laatste kaart afgeweerd is, winnen de monsters. De helden moeten dus niet allemaal gedood zijn.
Het gegeven van monsters die hun dungeon beschermen tegen invallende helden is niet nieuw, maar de invulling die Keep The Heroes Out! er aan geeft is zeker de moeite. Er zijn de verschillende monstertypes,, zowel in aantal als in eigenschappen, die tot de verbeelding spreken en zeker de herspeelbaarheid ten goede komen. Sommige combo's werken waarschijnlijk net iets beter dan andere, maar daar zit hem juist de uitdaging. Ook de vele scenario's, vaak met een ludieke inslag, zorgen voor verscheidenheid. Het deckbuilden verdient ook een vermelding: in plaats van het gebruikelijke 'koop een kaart bij met je handkaarten' moet je hier eerst een grondstof opduikelen en die in de juiste kamer omzetten (en dan nog uit een beperkte keuze). Dat vraagt wat meer planning en coördinatie van de hele groep, wat de interactie bevordert. Nog pluspunten: het kan alleen gespeeld worden en er zijn reeds een aantal uitbreidingen beschikbaar. Als ik dan toch een minpunt moet geven, is het misschien dat in sommige omstandigheden de rush van de helden (door reactivatie) soms onverwacht tot verlies kan leiden. Niettemin is dit wat mij betreft een aangename verrassing die er nog uitnodigend uitziet ook.
Dit spel werd geschonken door Brueh Games en is vanaf nu te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers: 1 -
4
Speelduur: 40 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Reacties
Een reactie posten