Qwinto

Qwinto bolt verder op het succes van Qwixx. Je kan het misschien wel als een opvolger beschouwen. In ieder geval spelen alle spelers tegelijkertijd, wat geen saaie momenten met zich mee kan brengen.


De spelers proberen zo snel mogelijk de rijen op hun scoreblaadjes te vullen met zo hoog mogelijke nummers om al doende de meeste punten te scoren. Bij de aanvang van het spel krijgt elke speler een blaadje om zijn nummers en punten te noteren. Daarop staan 3 gekleurde rijen van figuren - meestal cirkels maar ook enkele vijfhoeken. De rijen overlappen mekaar niet helemaal, maar ze overlappen net genoeg vakjes om zo 5 verticale rijen van 3 vakjes te vormen. En in elke van die 5 rijen zit er een vijfhoek.



Tijdens een speelbeurt mag de speler met 1 tot 3 dobbelstenen dobbelen. Die dobbelstenen hebben dezelfde kleur als de rijen op het blaadje : geel, paars en oranje. Elke speler mag nu de som van eender welke 2 dobbelstenen maken en dat getal noteren in zijn rij. Dat moet dan wel een rij zijn met eenzelfde kleur als 1 van die 2 dobbelstenen. Er moeten 2 regels in acht genomen worden bij het schrijven van een som in een rij :
* Alle getallen moeten in stijgende volgorde gaan van links naar rechts.
* Geen enkel getal mag herhaald worden in een verticale rij.


Een speler is niet verplicht een nummer in een rij te schijven, maar als de actieve speler - dat is die net gedobbeld heeft - dit niet doet, dan moeten zij een vinkje zetten op hun scoreblad bij de strafpunten. Het spel gaat verder tot dat iemand 2 rijen volledig heeft ingevuld, of tot dat iemand 4 vinkjes heeft moeten zetten. De spelers tellen hun punten op. Voor elke volledige kolom op hun scoreblad krijgt de speler punten gelijk aan het getal in de vijfhoek van die kolom. Voor elke volledige rij op het scoreblad krijgt een speler punten gelijk aan het meest rechtse getal in die rij. Voor een onvolledige rij krijgen de spelers 1 punt per ingevuld getal. En tot slot verlies je 5 punten per vinkje dat je heb moeten zetten.

Dit spel werd geschonken door NSV en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Qwinto is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 minuten

Reacties

Populaire posts