Nocturion


Het koninkrijk wankelt onder druk van de meedogenloze Elementals. Vier roemrijke families zullen zich in de strijd werpen tegen deze bedreiging en diegene die de meeste prestige weet te vergaren zal de titel van Koninklijk Adviseur mogen dragen.

Het bord van Nocturion omvat 12 locaties, opgedeeld in 4 kwadranten. De gebouwen zijn variabel en worden tijdens de opstelling toegekend. Ieder spel zal dus lichtjes anders verlopen. Deze gebouwen produceren een grondstof en hebben een bepaalde eigenschap. In het midden van het bord is een seizoenspoor, dat het beurtverloop (en de tijd) bijhoudt. Elke speler heeft een eigen bord met daarom ruimte voor 3 uitrustingen en 4 beasts, mystieke creaturen die je bijstaan in je strijd.
Een ronde bestaat uit 3 fases. In de eerste fase werpt de startspeler een aantal dobbelstenen, waarna om en om elke speler een dobbelsteen kiest. In de loop van het spel kunnen dit er meerdere worden. Dan is er de actiefase, de hoofdmoot van het spel. Hier geldt het principe: elke speler voert al zijn acties uit, daarna komt de volgende speler aan bod. Je kan bvb een gebouw activeren door er een dobbelsteen op te leggen, maar dat kan enkel als de waarde overeenkomt met een van de waardes van het kwadrant waarin het gebouw zich bevindt. Daarna verplaats je de marker op het seizoenspoor naar het eerstvolgende vak met de grondstof van de locatie. Deze marker wijst nu ook naar een andere grondstof, die wordt aangevuld op de overeenkomstige lege locaties. Nu ontvang je de grondstof van je locatie, maar indien de marker naar je kwadrant wijst, ontvang je dubbel. Daarna mag je ook de eigenschap van de locatie gebruiken. Enkele voorbeelden: een extra dobbelsteen werpen en reserveren, een grondstof ruilen of een vloek uitspreken over een andere speler (altijd leuk). De interessantste mogelijkheid is het oproepen van een beast, wat direct prestige oplevert. Je kan nu ook gebruik maken van de eigenschappen hiervan (meestal beinvloeding van een dobbelsteen).
Een andere actie is het vervullen van queestes. Deze bestaan in 3 niveaus, en van elk niveau zijn er telkens 3 tegelijk beschikbaar. Om een queeste te winnen moet je gewoon de nodige grondstoffen kunnen afleveren. Naast prestige levert dit ook een bonus op, zoals een gratis beast oproepen, extra prestige of een extra dobbelsteen. Om een queeste te kunnen doen moet je echter minstens evenveel uitrusting hebben als het niveau van de queeste. En die uitrusting bekom je ook weer door te betalen met grondstoffen.
De laatste fase is een opkuisfase, waarbij alle dobbelstenen van het bord gaan, alle beasts terug actief worden, limieten worden toegepast en zo verder. Indien de marker op het seizoenspoor volldig rond is gegaan, wordt ook de jaarteller verzet. Na een bepaald aantal jaren eindigt het spel. Wie dan het meeste prestige heeft is de winnaar.

Nocturion is ten gronde een verzamel- en afleverspel in een fantasyjasje, maar met een aparte aanpak. De dobbelstenen in combinatie met de kwadranten en gebouwen zorgen voor een stevige puzzel waar je best ook de lange-termijnplanning niet uit het oog verliest. En de vloeken vormen een leuk aspect waarbij je soms zelf - inderdaad – een vloek moet onderdrukken. Met z'n niet al te lange speelduur is Nocturion een uitnodigend spel dat alle soorten spelers zal kunnen aanspreken.

Dit spel werd geschonken door Vesuvius Media en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 40 - 60 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts