Copenhagen

Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Ikzelf ben er nog niet geweest, maar deze staat net als vele andere steden op het 'to visit'-lijstje. Kopenhagen staat bekend voor zijn vele kanalen en haventjes, maar ook voor zijn prachtig gekleurde huisjes langsheen het water. En natuurlijk ook voor het standbeeld van de kleine zeemeermin, dat maar ietsjes groter is dan manneke pis.


In dit spel gaan de spelers nieuwe voorgevels bouwen voor deze huisjes, zodat ze naadloos aansluiten aan de mooie haven. Een speler mag uit de markt 2 open kaarten nemen, of hij kan zijn kaarten inleveren om een soort van tetris-tegel, dat een gevel moet voorstellen, uit het aanbod te kopen. Die tegel komt dan op de speler zijn speelbord te liggen. Spelers proberen kaarten van eenzelfde kleur te pakken, want dan kan je een grotere geveltegel kiezen. In de verschillende kleuren zijn er tegels die 2 tot 5 vakjes groot zijn. Dus kort samengevat : je neemt een kaart of je gaat bouwen.
De geveltegel heeft afbeeldingen van muren en ramen en de spelers bouwen van onder naar boven de gevel op. Er mogen gaten in de gevel zitten, die kunnen nadien opgevuld worden. Volledig gevulde rijen leveren punten op, een horizontale rij 1 punt en als deze uit enkel ramen bestaat, 2 punten. Een verticale rij levert 2 punten op, of 4 als het allemaal ramen zijn.


Bij het plaatsen van een geveltegel kan je een wapenschild bedekken. Dit kan je een extra vaardigheidstegel opleveren, die naar keuze later in het spel ingezet kan worden om bijvoorbeeld 3 kaarten van de markt te pakken, 1 kaart korting te krijgen bij aanschaf van een geveltegel, of een keer kaarten pakken én een geveltegel kopen in één beurt. De tegels worden na gebruik omgedraaid naar de inactieve kant. Het spel gaat verder, totdat de spelers tijdens de 2e keer dat ze door de stapel kaarten gaan, de kleine zeemeermin tegenkomen. Dan is het spel onmiddellijk gedaan, zonder eindtelling.

Naast Kopenhagen is er ook nog Kopenhagen: roll & write, een dobbel en schrijfspel, maar dat zullen we jullie op een andere keer voorstellen.

Dit spel werd geschonken door Queen Games en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.
Copenhagen is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 - 40 minuten

Reacties

Populaire posts