Oriflamme


Intrige alom in Oriflamme. De koning is dood, maar heeft geen erfgenamen zodat de invloedrijkste adellijke families al hun trawanten inzetten om de weg naar de troon vrij te maken. Wie na 6 ronden gekonkelfoes en slinkse maneuvers de meeste prestigepunten heeft behaald mag zich de kroon toeƫigenen.

Elke speler start met 10 karakterkaarten waarvan er blind 3 opzij gelegd worden. De startspeler mag als eerste een kaart gedekt op tafel leggen, de volgende spelers voegen hun kaarten toe voor- of achteraan de rij. Als iedereen een kaart heeft gelegd wordt de rij in een vooraf bepaalde volgorde afgehandeld. Is een kaart nog gedekt, dan mag de eigenaar kiezen: ze gedekt houden en er een punt op leggen, of ze onthullen en de eigenschap toepassen. Eventuele punten die erop lagen mag hij incasseren. Ligt de kaart al open, dan moet de eigenschap gebruikt worden, zelfs als dat nadelig is. Mogelijke eigenschappen zijn: punten nemen, een kaart liquideren, een kaart verplaatsen en nog enkele andere interessante acties. Sommige kaarten verdwijnen wanneer hun eigenschap gebruikt wordt, anderen blijven liggen. Vanaf de tweede ronde is het ook toegelaten een kaart op een eigen kaart te leggen (zelfs midden in de rij). Deze kaart is dan beschermd tot de eerste verwijderd wordt door een eigenschap. Na 6 ronden worden de behaalde punten geteld.


Oriflamme is een snel spel dat met minimale ingrediƫnten toch een waaier aan tactische opties biedt. Alhoewel je maar 6 zetten hebt zal je elke keer weer moeten afwegen wat op dat moment het voordeligst is, en dan nog rekening houden met wat de anderen van plan kunnen zijn. Het feit dat elke speler 3 willekeurige kaarten mist maakt elk spel net een tikkeltje anders, en de regel dat je kaarten mag stapelen is een geniale vondst die nog meer combinaties mogelijk maakt. Wat mij betreft is Oriflamme een waardig tussendoortje dat zeker op tafel mag komen!

Dit spel werd geschonken door Studio H en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: 20 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar


Reacties

Populaire posts