First Rat

De ratten hebben gehoord dat de maan uit kaas gemaakt is, en ze kunnen niet wachten om met een raket op de maan te landen om de eerste samples te nemen en de geruchten te bevestigen. De verschillende families van ratten zullen samen moeten werken om hun raket naar de maan te bouwen, maar de familie die er het meeste aan geholpen heeft zal het grootste stuk kaas krijgen.

Gedurende het spel zullen de ratten bouwmaterialen verzamelen om de raket te bouwen, dat bestaat uit flessen, dozen soda, blikjes en rekenmachines. Onderweg proberen ze ook zoveel mogelijk kaas en appels te verzamelen met als doel zoveel mogelijk punten te sprokkelen.

First rat maakt gebruik van verschillende spelmechanismes, zoals grondstoffen beheren, opbouwen van de raket, en meer punten scoren als je eerst met iets klaar bent voor de andere spelers. Het spelbord ziet er heel mooi en kleurrijk uit, en stelt een soort van stortplaats voor waar de ratten hun materiaal verzamelen. Het is een dubbelzijdig spelbord, met aan één zijde een voorgedrukte versie, en aan de andere zijde een variabele versie waar je componenten naar believen kunt plaatsen.

 
Elke speler start met 2 ratten aan de startplaats, terwijl de 2 andere nog in hun hol blijven zitten. Die kan je later vrij spelen. Langsheen het parcours loopt ook een kabel met lampen die op een autobatterij zijn aangesloten. Op de batterij leggen de spelers hun marker. Telkens de spelers met een rat op een symbool met een lamp komen,  mogen ze deze marker verder zetten op het lampenspoor. Dit is belangrijk, want als een rat op een plaats komt waar deze marker gepasseerd is, krijg die rat dubbele inkomsten.

Op 3 verschillende plaatsen langs het parcours zitten dieren verscholen. Daar kan je allerlei bonussen kopen in ruil voor kaas. Je kan ook kiezen om ze gratis te nemen, maar dan vlieg je met die rat helemaal terug naar de startplaats. Dat is op zich niet zo erg, want dan kan die rat nogmaals langs het parcours wandelen om grondstoffen te verzamelen.

Tijdens je spelbeurt heb je de keuze om één rat 1 tot 5 plaatsen verder te zetten op het spoor, of je mag zoveel ratten je in het spel hebt allemaal verder zetten, maar dan maximaal 1 tot 3 vakjes ver, en alle ratten moeten dan op eenzelfde kleur eindigen, maar op een verschillende plaats. Eenmaal je rat een op plaats stopt, mag je de bijbehorende actie uitvoeren. Meestal is dit grondstoffen nemen, maar bij de lampen mag je dus je token op het lampenspoor verzetten. Bij de appels mag je een kleine rat aan de zijkant van het spelbord verplaatsen. Hoe verder deze komt, des te meer bonussen je kan nemen of je kan je extra rat vrijspelen. Eindig je bij een dier, kan je de bijbehorende bonussen kopen voor kaas. Die bonussen zorgen voor extra materiaal.

Eindig je de beweging van je rat op een plaats waar een andere rat staat, moet je die speler 1 kaas betalen. Kan je op dat moment niet betalen, mag je een beschimmelde kaas uit de voorraad nemen. Die zijn op het einde van het spel 2 strafpunten waard, maar je krijgt er wel 3 kaasjes bij.

De route op het spelbord bevat binnendoortjes. Om die met je rat te nemen, zal je een materiaal moeten inleveren. En materialen zijn net zaken die je nodig hebt om mee aan de raket te bouwen. Na het bewegen van je rat en het nemen van de bouwmaterialen, heb je de mogelijkheid om aan de raket te bouwen. Dat kan zodra je genoeg grondstoffen hebt om een onderdeel af te maken. Je geeft de nodige materialen terug af en je mag één van je blokjes op dat onderdeel plaatsen. Daar staan punten afgebeeld, en de speler die als eerste een blokje daar kan plaatsen, zal meer punten scoren dan de volgende spelers. Zo kan je verspreid over het spelbord verschillende plaatsen vinden om punten te scoren.

Het spel kan eindigen op 2 manieren : indien een speler zijn 4e rat op het einde van het spoor wist te brengen, of door het 8ste blokje op de scoreplaatsen te leggen. Er zal nog één rondje gespeeld worden en daarna kan de puntentelling starten. Er is een handig scoreblaadje voorzien om de winnaar te bepalen. Je kan dit spel ook in solo mode spelen, in 4 verschillende moeilijkheidsniveaus.

First rat is een goed familiespel met een uniek thema. Het spelbord ziet er zeer goed uit, het spelen gaat erg vlot. De regels zijn redelijk eenvoudig, en de herspeelbaarheid hoog genoeg door het variabel spelbord aan de achterkant.

Dit spel is geschonken door Pegasus Spiele en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1-5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 75 minuten

Reacties

Populaire posts