Trending Kittens


Carnaval ligt al even achter ons, maar een verkleedfeestje op zijn tijd is altijd een sfeervoltreffer. In Trending Kittens proberen de katten waarrond dit spel draait zich op hun best te verkleden en zo in de belangstelling te staan dat ze met alle aandacht gaan lopen, en de andere katten volledig overschaduwd worden. En dat mag je best letterlijk nemen: doel van het spel is om jouw kattentegels 'open' te laten liggen en de katten van de medespelers zoveel mogelijk 'dicht' te houden of te draaien. Er kan maar een kat(kostuum) de best verklede en bijgevolg absolute ster zijn, toch?


Trending Kittens bestaat uit vier mogelijke kattenvermommingen (vampieren, zombies, aliens en eenhoorns). Elke speler kiest een eigen vermomming ('clan'), met een eigen kleur, en gaat met zijn clan de strijd aan tegen de andere kattenclans. Elke clan bestaat uit elf kattentegels waarvan de 'open' zijde de kat in volle verkleedglorie tonen (in kleur) en de 'dichte' zijde dezelfde kat verbeeldt in de schaduw. De 'open' zijde bevat een of meerdere witte of zwarte 'actiepijlen', waarover later meer. Elke speler krijgt een eigen spelbordje om aan te geven tot welke clan hij behoort, schudt zijn kattentegels door elkaar tot een trekstapel, legt de bovenste tegel (de starttegel) gedekt voor zich, en het spel kan beginnen.
 

Om beurt leggen de spelers hun starttegel in het veld in het midden van de tafel: rond elke eerder geplaatste (start)tegel zijn er acht nieuwe plaatsingsmogelijkheden: horizontaal, verticaal of diagonaal moet elke nieuwe starttegel een eerder geplaatste raken. Hierna start het spel écht: spelers nemen de bovenste drie tegels van hun trekstapel op hand, en kunnen voortaan kiezen welke tegel ze aanleggen aan het veld (steeds rekening houdend met bovenstaande plaatsingsregel). 


En die tegelkeuze is belangrijk: de erop aanwezige actiepijlen duiden immers aan welke tegels in het veld je moet omdraaien na plaatsing (bij witte pijlen laat je de tegel onberoerd, bij zwarte pijlen moet je de tegel omdraaien). Probeer zoveel mogelijk van je eigen katten te doen schitteren en je tegenstanders 'dicht' te draaien. 


Natuurlijk heeft elke clan ook zijn eigen speciale eigenschap om het spelveld te beïnvloeden (eenmalig uit te voeren). Zo eten zombiekittens de door de actiepijlen aangegeven tegels op, en verdwijnen deze uit het spel. Aliens mogen bovenop een andere tegel gelegd worden en voeren hun acties vanuit deze locatie uit. Eenhoorns gooien hun hoorn in de strijd, en duwen hiermee een rij of kolom naar een andere plaats en vampieren, die bovenop een andere tegel geplaatst worden, veranderen de door de actiepijlen aangegeven tegels in vampieren (met behulp van de vier extra vampierentegels). 


Tegels flippen, een eenvoudige opdracht, maar doorheen het spel komt er toch wat denkwerk aan te pas. Het speelveld verandert voortdurend waardoor Trending Kittens spannend blijft tot het einde en de winstbalans steeds heen en weer blijft gaan. Of zoals het bijhorende spelboekje zegt: scherp jullie klauwen en ga de strijd aan!


Dit spel werd geschonken door Falomir Juegos en kan vanaf mei gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 15 - 25 minuten


 

Reacties

Populaire posts