Fröschis

 

De zomer is in het land en ook de kikkers van Froschis zoeken koele oorden op en duiken de vijver in. Natuurlijk wordt zo'n bijeenkomst al snel een chaos van door elkaar springende dieren, aan de spelers van Froschis om de orde in de vijver te herstellen ! Dit kaartspel bestaat uit achtenveertig genummerde kaarten (1-8, zes stuks van elke waarde), vier kikkerkaarten en acht zwerfvuilkaarten. Alle kaarten worden door elkaar geschud en elke speler krijgt er acht, die gedekt op een rij voor zich worden gelegd. De overige kaarten vormen de trekstapel, en het spel kan beginnen ! 


Doel van het spel is om de rij gedekte kaarten via de trekstapel om te wisselen in opengelegde exemplaren zodat je zo snel mogelijk een rij vervolledigt met steeds oplopende nummers. Trek een kaart van de trekstapel en pas ze in de rij in op de juiste plaats (de eerste kaart op de eerste plaats enz...). Draai de gedekte kaart van die plaats om en voer de juiste actie uit: een getalkaart kan indien de overeenkomstige plaats nog beschikbaar is eveneens in de rij geplaatst worden. En kaart waarvan de positie al bezet is eindigt op de aflegstapel. 


Draai je een zwerfvuilkaart om, dan is het tijd om de vijver op te ruimen en is je beurt meteen voorbij. Een kikkerkaart daarentegen fungeert als joker, en mag als eender welk getal gebruikt worden. En aangezien een kikker kan springen, kunnen deze jokerkaarten ook van plaats wisselen en meerdere keren van dienst zijn. Leg je een kikker bijvoorbeeld op 'plaats 1' en raap je achteraf in het spel een genummerde '1' kaart op, dan springt de kikker naar een andere vrije plaats om als joker deze plaats te bezetten. 


De spelronde gaat door tot één speler een 'perfecte' rij met oplopende kaarten (al dan niet met kikkerkaarten) gevormd heeft. Hierna krijgt iedereen nog één extra beurt, waarna iedereen zijn dichte kaarten opendraait. Alle spelers met een perfecte rij starten de tweede spelronde met rij die één kaart korter is. Het spel gaat door tot een speler een ronde start met slechts één kaart, en deze 'rij' ook succesvol kan beëindigen. Deze speler wint het spel en is kikkerkoning van de vijver ! 


Froschis is een leuk tussendoorspelletje voor onze jongste leden vanaf vijf jaar, met beperkte spelregels waardoor het spel snel kan starten en de kinderen zelfstandig kunnen spelen. Het is een ideaal opstapje voor andere kaartspelletjes zoals Beverbende, en het vrolijke doosje en de kleurrijke kaarten nodigt meteen uit om mee de kikkervijver in te duiken ! 

Dit spel werd geschonken door Amigo en kan vanaf juni gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Speelduur: 20 minuten

Reacties

Populaire posts