Tranglar
Heb je zin in een lastige puzzel en hou je ervan om je tegenstander te dwarsbomen? Aarzel dan niet en pak Tranglar uit de doos en begin met het opzetten van een spelletje. (Oh ja, het is misschien ook handig om een geschikte tegenstander te zoeken, want het is geen solo spel). Heb je een uitdager gevonden, sla dan eerst even de spelregels open. Qua aantal bladzijden, is het niet heel veel en de plaatjes geven een prima verduidelijking, maar je moet de diverse mogelijkheden die het spel biedt wel even in je op nemen.
Als je de doos bekijkt, valt het op dat hij wat lastig te openen is. Geef mij maar een doos met een deksel. Verder lijkt het een simpel legspelletje, maar niets is minder waar. Er komt hier heel wat tactiek bij kijken.
Iedere speler kiest om te beginnen een speelkleur uit. Hij legt zijn spelstukken met de juiste zijde naar boven bij zich neer. De witte neutralen stenen, worden in het midden van de tafel gelegd. Bepaal vervolgens wie er mag beginnen. (In de spelregels wordt opgemerkt dat degene die de Burmuda driehoek voor het laatst gezien heeft, mag beginnen. Zijn jullie dit geen van beiden, dan wordt er willekeurig een startspeler bepaalt. Vermoedelijk is dit laatste het geval). Als eerste leggen de spelers om beurten één van de grote neutralen speelstukken op een willekeurig passend veld op het speelbord. Daarna kan het spel echt van start gaan. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk speelstukken van je eigen kleur op het speelveld te krijgen en tot het laatst te behouden. En dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt. De speelstukken kunnen namelijk ingesloten worden (dit gebeurt al als de helft van de zijdes omgeven zijn door een andere kleur speelstuk) en dan draait het speelstuk naar de andere kleur. Let op dat de allerkleinste driehoeken, nooit overgenomen kunnen worden. Deze dienen enkel als middel om de meerderheid in zijdes te verkrijgen. Ook neutrale stukken blijven altijd liggen.
Er is een mogelijkheid om te passen, maar dit kun je en wil je enkel doen als je echt geen speelstuk meer kunt plaatsten. Je ligt dan namelijk uit het spel en het wachten is dan tot je tegenstander ook moet passen.
Het spel heeft een korte speelduur. Als je met wat snellere spelers speelt, weet je in een kwartiertje wie de winnaar geworden is. Het spel eindigt als beide spelers gepast hebben, of als alle 64 velden gevuld zijn. Je zult merken dat er vele manieren zijn om dit spel te winnen. Soms is het handig om in het midden te beginnen, maar ook spelers die aan de rand beginnen, kunnen het spel winnen. Onderschat de kracht van de kleine driehoekjes niet, ze blijken heel waardevol te zijn.
Tranglar is een perfect spel voor mensen die eens iets anders willen dan bijvoorbeeld schaken of go. Het geeft je net wat meer mogelijkheden, maar het abstractieniveau blijft hetzelfde. En zoals zo vaak bij brainbrekers en abstracte spelen, je vindt het geweldig of afschuwelijk. Dat zal bij Tranglar niet anders zijn. Als beide spelers eenzelfde niveau kunnen halen, is het spel prima uitgebalanceerd en zullen beide spelers veel plezier hebben in dit spelletje van V-Games.
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten
Tranglar is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke
Dit spel is geschonken door V Games
Reacties
Een reactie posten