It's obvious

 

Een coöperatief spel voor telepatische mensen, dat is de catchphrase van het partyspel 'It's obvious', een partyspel dat draait rond beeldenassociatie. Het spel bestaat uit driehonderd beeldenkaarten, waarop telkens een voorwerp, plaats, figuur,... getekend staat. Alle beeldenkaarten worden geschud, elke speler krijgt twee exemplaren (open) voor zich liggen. Een aantal beeldenkaarten (een meer dan het aantal spelers) worden in het midden van de tafel gelegd en voorzien van een nummer. De overige beeldenkaarten vormen de trekstapel. 


Elke ronde start met de 'stemfase' waarin elke speler een kaart uit het midden 'kiest' die bij een of beide persoonlijke kaarten past, en waarbij de spelers proberen te bereiken dat elke speler een andere kaart kiest. (In volgend voorbeeld leiden de kaarten van een schatkaart en een antieke vaas naar de link 'piraat'). Hierbij mogen de spelers slechts een vage indruk van hun keuze uitspreken. 'Het is vanzelfsprekend', een 'beetje vergezocht' of 'totaal naast de kwestie maar ik vond niks beters'. Duidelijke hints naar de (plaats van de) kaarten, de tekening of referenties ernaar zijn verboden, net als wijzen naar de gekozen kaart. Wanneer alle spelers hun keuze hebben gemaakt, duiden ze deze aan op hun persoonlijke 'stemwiel'. Hierna worden in de 'oplossingenfase' de keuze speler per speler overlopen. Had iedereen een andere kaart in gedachten? Dan legt iedereen de kaart van zijn keuze bovenop een van de persoonlijke beeldenkaarten en is de ronde succesvol afgerond. Dat wordt bekroond met een 'overwinningspunt' waarna de volgende ronde start. 


Iedereen speelt samen tegen het spel, en het aantal te winnen rondes hangt af van het aantal deelnemers. Maar, wanneer er drie rondes de mist ingaan (en dus niet iedereen een andere kaart koos) is het spel onherroepelijk voorbij en verliezen de deelnemers ! Probeer elkaar dus zo goed mogelijk in te schatten en/of elkaars gekke gedachtenkronkels te kunnen volgen.


It 's obvious is een leuk partyspel waarmee het testpubliek zich alvast kostelijk geamuseerd heeft. Het elkaar proberen inschatten leverde buiten wat denkwerk ook hilarische situaties op, en moest het toch niet van de eerste keer lukken, dan is met de beperkte spelduur snel een re-match ingezet om te checken of de spelers bij poging twee wel beter op dezelfde golflengte zitten...

Dit spel werd geschonken door Gigamic en kan vanaf juni gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 3 - 6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten


Reacties

Populaire posts