Mon

 

Na alle 'georganiseerde chaos' van springende kikkers, gekleurde stiften en partygames die we jullie eerder deze maand voorstelden, is een beetje rust in de vormgeving wel op zijn plaats. Hiervoor nemen we jullie mee naar Japan, via Mon - Emblems from Sengoku. Dit prachtig uitgevoerde kaartspel dat draait rond de Japanse wapenschilden van samoerai, die in de zestiende eeuw de macht van de keizer probeerden te ondermijnen. De in zwart, goud en zilver uitgevoerd kaarten zijn genummerd van een tot achttien). De drie startkaarten (een per kleur) hebben waarde nul, en worden met drie onder elkaar in het midden van tafel gelegd, waarbij ze fungeren als startkaart van de rij. 


De overige kaarten worden geschud en de spelers krijgen er een aantal op hand, afhankelijk van het aantal spelers. Elke speler kiest een scoretokenkleur en ontvangt de overeenkomstige tokens. Spelers proberen punten te sprokkelen door kaarten uit te spelen door ze volgens bepaalde regels in de rij te passen, waarna ze de op de gespeelde kaart aanwezige punten (voorlopig) claimen. Dit kan door in een beurt een van de volgende vier acties uit te voeren (kaarten dienen steeds in de juiste kleurrij aangelegd te worden). Ofwel speel je een hogere kaart uit door ze aan de rij aan te leggen en het overeenkomstige puntentoken erop te leggen, ofwel speel je een kaart van een lagere waarde bovenop de laatst gespeelde 'hoge' kaart, waarbij het scoretoken van de vorige speler vervalt en terug naar zijn eigenaar gaat.
 

Deze 'geclaimde kaart' levert niet enkel het aantal punten van deze laatst gespeelde kaart op, maar ook de som van alle onderliggende kaarten ! Kies dus verstandig welke kaart je waar plaatst, een gulzige zucht naar punt kan eindigen in een serie aan geclaimde kaarten waardoor iemand je zuurverdiende punten weggooit ! Geen bruikbare kaarten op hand ? Dan kan je kiezen om ze om te wisselen tegen een kaart van de trekstapel, of ze uit het spel te gooien. 


Het spel gaat door tot één speler al zijn handkaarten uitgespeeld heeft (hierna krijgen de anderen nog één beurt). Door het spelmechanisme blijft Mon spannend tot op het einde; de speler met de hoogste punten wint dit snelle kaartspel ! 


Dit spel werd geschonken door Studium mundi en kan vanaf juni gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten

Reacties

Populaire posts