The Last Spike

O jee, weer een treinspel hoor ik je al zeggen. Jawel, maar in The Last Spike moeten de spelers samenwerken om een spoorweg te bouwen tussen St. Louis en Sacramento, en niet op hun eentje beginnen bouwen.


Er zijn verschillende routes mogelijk en sommige steden zullen zelfs zonder spoorwegverbinding blijven. De spelers werken wel samen aan de spoorweg, maar ze nemen het tegen mekaar op om het meeste geld te verdienen via de gronden, nog voor de laatste spoorwegbalk er gelegd is.
Elke speler start met 4 spoortegels. Elke tegel heeft een bepaalde locatie op het spelbord en een kostprijs. Het spelbord heeft 9 steden in de vorm van een diamant, waarbij St. Louis in één tip en Sacramento in de andere tip van die diamant liggen. De plaatsen waar een spoorweg kan worden geplaatst worden aangeduid op het spelbord.

Tijdens een speelbeurt plaatst een speler één van zijn spoortegels op de daarvoor bestemde plaats, maar daar moet je wel de kosten voor betalen. Indien een speler deze kost niet kan betalen, moet deze één of meer van zijn trein eigendomsaktes veilen om geld te verkrijgen. Als een speler de eerste is die grenzend aan een stad kan bouwen, krijgt deze een eigendomsakte van die stad. Na het plaatsen van een tegel, mag je een eigendomsakte van een stad kopen.


Zodra 2 steden met mekaar in verbinding staan, krijgen alle houders van eigendomsaktes van die steden een fonds van de bank. Dat bedrag is gebaseerd op het aantal aktes ze bezitten. Een stad zal 0 tot 4 keer uitbetalen afhankelijk waar deze stad ligt en hoe de spoorwegen werden gebouwd. Legt een speler een tegel die Sacramento en St. Louis met mekaar verbinden, krijgt deze 20.000 dollar bonus. Iedereen ontvangt dan nog een betaling van de zojuist verbonden steden, en dan is het spel ten einde. De speler die het rijkste is, is de winnaar.

Dit spel werd geschonken door Columbia Games en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 1 uur


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts