Ekö

Het is een beetje onduidelijk hoe je de naam van dit spel precies moet uitspreken. Is het Eko of Ekeu, op z'n Zweuds ? We zullen het eens aan de mensen van Sit Down! moeten vragen een volgende keer dat we ze zien.

Om dit spel klaar te zetten vul je het speelbord met alle beschikbare pionnen, willekeurig geplaatst naar eigen zin. Voor je aan het spel begint, mag elke speler hun keizer pion wisselen met een andere eigen pion op het bord. Tijdens je speelbeurt heb je 2 fase uit te voeren in steeds dezelfde volgorde. De eerste fase is de actie fase, en de 2de fase is de versterkingsfase.


In de eerste actiefase heb je 2 mogelijke acties, waar je er slechts 1 kan van uitvoeren. Een eerste actie is bewegen. Bewegen houdt in : bewegen naar een leeg vakje, hergroeperen of aanvallen. Je mag enkel een groepje pionnen van je tegenstander aanvallen indien zij in de minderheid zijn, in uitzondering dat een groep van 4 pionnen aangevallen kan worden door 1 enkele pion.
De tweede en laatste actie die je kan uitvoeren is bouwen. Je kan slechts 1 gebouw per vakje oprichten. Herhaaldelijk bouwen op hetzelfde vakje zal het bestaande gebouw vervangen. Elke terrein type laat bepaalde soorten van gebouwen toe. Om een gebouw op een leeg vakje te bouwen of om op een vakje te bouwen waar je zelf al een gebouw hebt, moet je pionnen van een groep opofferen die aangrenzend aan het vakje staan waar je wil bouwen.
Eenmaal per beurt mag je een extra actie uitvoeren door 3 pionnen op te offeren. Een groepje dat de keizer pion bevat mag een vijandelijke groep aanvallen, zelfs als het een zelfde aantal pionnen heeft in grootte. Elke vijandelijke keizer pion die je kan gevangen nemen, levert je 3 overwinningspunten op. 


Tijdens de versterkingsfase moet je - als je pionnen in je reserve hebt liggen - tenminste 1 pion terug in het spel brengen als dat mogelijk is. Je mag tot 3 pionnen in een enkele groep van jou kleur zetten op het speelbord, maar nooit op een leeg vakje. Hierbij moet je wel rekening houden met de regel dat je nooit versterkingen op het bord kunt plaatsen in een groep als deze grenst aan een gebouw van een andere speler.
Het spel is onmiddellijk ten einde zodra een speler 12 overwinningspunten heeft verzameld. Die punten scoor je door gebouwen te zetten en vijandelijke keizers gevangen te nemen.  Een stad is 1 punt waard, een toren is er 2 waard, een gevangen keizer of een kasteel is er 3 waard. Nog een vereiste om te winnen is dat je tenminste 1 paleis hebt gebouwd. Je kan het spel ook winnen door als enige op het bord over te blijven.


Dit spel werd geschonken door Sit Down! en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts