Abordaje - Scape - Shinobi Assasins

In het volgend artikel stellen we je 3 nieuwe spellen van GDM Games voor : Abordaje, Scape en Shinobi. Alle 3 komen ze in een piepklein doosje, maar dat wil niet zeggen dat het speelplezier ook piepklein is ...


Abordaje! betekent eigenlijk 'enteren'. Het is een snel spelend, tactisch spel voor 2 spelers die het gevecht aangaan om controle te krijgen over het vijandelijk schip. Het spel maakt gebruik van een drafting mechanisme waarbij de spelers tegelijkertijd orders geven aan hun bemanning en proberen te anticiperen op de orders die je tegenstander geeft. Tijdens een speelbeurt speelt elke speler 5 van de 12 'enter' kaarten waarbij hij probeert zijn bemanning zodanig te manoeuvreren over het slagveld dat hij in een betere positie komt te staan dan de bemanning van zijn tegenstander. Op het einde van elk van de 6 rondes controleren de spelers of ze de controle hebben gewonnen over een bepaald dek, of ze de vijandelijk kapitein hebben kunnen vangen, en scoren ze punten. Een speler is gewonnen als hij definitief de controle heeft over 3 van de 5 dekken, de vijandelijke crew elimineert of als hij na 6 rondes meer punten heeft.


Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20 minuten

* * *

Scape is een ontsnappingsspel waarbij de spelers - als Britse gevangen - proberen te ontsnappen uit Stalag Luft III, een Duits oorlogskrijgskamp, en dit gedurende de 2de wereldoorlog. Hoeveel zullen er kunnen ontsnappen ? Slechts één van hen of geen enkele ?


De spelers spelen kaarten om een tunnel te graven, of ze spelen de actie die op de kaart staat om te weten te komen wie dat wie is. De actieve speler moet indien mogelijk een kaart spelen. De beurt gaat dan naar de volgende speler totdat alle kaarten op zijn.
Oftewel speel je een kaart gesloten : daarmee plaats je een tunnel kaart in het midden van de tafel om het woord SCAPE te vormen. Lag er al een kaart met de letter die je wou spelen, komt die er boven op te liggen. Oftewel speel je een kaart open : voer nu de actie die op de kaart staat uit, en leg deze nadien op de aflegstapel nadat je de letter op de keerzijde hebt laten zien aan iedereen.
Je beurt is ten einde als je je handkaarten tot 4 hebt aangevuld. Zodra alle kaarten gespeeld zijn, wordt de eerste kaart van de tunnel open gedraaid. Als het woord SCAPE niet volledig is, winnen de Duitsers. Als er een kaart met SS wordt open gedraaid, winnen de Duitsers. In de andere gevallen winnen de Britten.Aantal spelers : 3-14
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten

* * *

Shinobi Assasins is laatste spel van GDM. De grote baas van de ninja clans is een mysterieuze dood gestorven, net zoals zijn voorganger en die zijn voorganger. Er moet een opvolger gekozen worden, en de verschillende clans stellen alles in het werk om deze te vinden. Dit is jou kans : blijf als laatste overlevende over - that's all.


In je speelbeurt moet je 3 rivalen aanvallen aan je rechterkant door elk van hen een gedekte aanvalskaart te geven. Je vertelt hen daarbij met welk wapen je ze aanvalt - maar dat mag dus gelogen zijn. Als je een aanvalskaart krijgt markeer je met een zwart blokje welk wapen er werd gebruikt. Indien een speler 2 identieke aanvalskaarten heeft ontvangen van andere ninja's - ook al zijn ze waar of niet - mag jij deze ninja niet op dezelfde manier aanvallen. Tijdens het spelen mag je vertellen wat je wil, gebaren maken wat je maar wil. Doe wat je denkt dat nodig is om je vijand in de war te brengen. Nadien zal de volgende speler ook 3 ninja's toekennen aan zijn tegenspelers, enz ... 
Verraad en een poker face zijn hier het krachtigste wapen.


Aantal spelers : 4-6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20 minuten

Deze spellen werden geschonken door GDM Games en zijn vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Reacties

Populaire posts