See-know-buzz

See-Know-Buzz is geen alledaagse titel van een gezelschapsspel, maar het is dan ook geen alledaags spelletje van Japon Brand. Remember Love Letter ? Het is een spel waarbij de spelers ninja's gebruiken om mekaar aan te vallen, en waarbij ze proberen om via een onoplettendheid de tegenstanders beet te nemen.


De stapel met kaarten bestaan uit 15 kaarten in 3 kleuren, waarbij elke kleur een kaart heeft met waardes 1 tot 5, en er is één kaart met waarde -3. Elke speler krijgt 3 kaarten op hand. De startspeler plaatst een kaart gedekt, ofwel voor zichzelf, ofwel voor een andere speler, en zegt de kleur van die kaart. Elke andere speler moet een kaart van eenzelfde kleur spelen indien dit mogelijk is, oftewel voor zichzelf, of voor een andere speler. Heb je reeds een kaart voor je liggen, moet je de kaart bij een andere speler plaatsen.


Zodra er een kaart voor jou komt te liggen, in uitzondering van de startspeler die een kaart bij zichzelf legt, kan je beslissen om te vechten of te vluchten. Als je wil vechten, laat je de kaart verticaal liggen. Wil je vluchten, leg je de kaart horizontaal. Eenmaal alle spelers een kaart voor zich hebben liggen, draaien de spelers die gaan vechten de kaart voor hen open. De speler die de hoogste waarde heeft wint het gevecht en zal startspeler worden in de volgende ronde. De spelers met een lagere waarde verliezen de ronde en krijgen een strafpunt.

Als er maar 1 verliezer is in een rondje, kan deze een persoon die gevlucht is uitdagen. De vluchtende persoon kan strafpunten nemen gelijk aan het aantal kaarten voor zich, of zijn kaart toch omdraaien en vechten. De winnaar van dat gevecht zal dan een strafpunt verliezen en de verliezer krijgt er één bij.


Hebben de speler nog steeds kaarten op hand, spelen ze nog een ronde. De personen die in de vorige ronde gevlucht zijn zullen nu 2 kaarten voor hen hebben liggen. De waardes van die kaarten zullen bij mekaar opgeteld worden bij een volgend gevecht. Zodra er 3 kaarten liggen, ben je verplicht om te vechten. Hebben de spelers geen kaarten meer op hand, mag je alle kaarten die voor jou liggen terug op hand nemen en ze terug verdelen onder de spelers tot iedereen er 3 heeft. Het spel is ten einde zodra er iemand 5 strafpunten heeft. De speler met de minste strafpunten is de winnaar.

Een filmpje is hier te bekijken : https://vimeo.com/106581115 (in het Duits)

Dit spel werd geschonken door Japon Brand en is vanaf augustus te spelen bij Het Geel Pionneke.


 Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20 minuten

Reacties

Populaire posts