Clustered

Je gaat kaarten aanleggen naargelang de symbolen die op de kaarten in je hand staan. Er zijn verschillende vormen, opvullingen en aantallen van vormen. Je kan kaarten aanleggen vanuit je hand aan de kaarten die op tafel liggen. Leg aan om zelf punten te scoren of je tegenstander te blokkeren zodat deze geen punten scoort. Scoor de meeste punten en win.


De oranje startkaart leg je in het midden van de tafel zodat je gemakkelijk kan aanleggen. Iedereen kiest een eigen kleur, schudt deze kaarten en neem 5 kaarten in je hand. De jongste speler start. Tijdens de beurt leg je een kaart af, gelet op de regels om deze aan te leggen. Als je geen enkele kaart kan aanleggen, dan moet je een kaart uit je hand verwijderen uit het spel. Aan het einde van je beurt neem je een nieuwe kaart van je stapel. Je kan een kaart aanleggen als 2 van de 3 eigenschappen overeenkomen (vorm, vulling en aantal). De kleur telt niet mee als eigenschap, omdat de kleur enkel aangeeft van wie de kaarten zijn en je zo kan zien hoeveel punten er gescoord zijn, want enkel kaarten van dezelfde kleur geven punten. Je hebt ook een joker kaart, die kan je overal aanleggen. Als je een kaart aanlegt moet deze met 2 eigenschappen overeenkomen van elke kaart waar deze aan grenst.


Je telt de score als alle kaarten op tafel liggen. Je telt de kaarten die aan elkaar grenzen van je kleur. Als de rechthoek van je kleur bestaat uit een rechthoek van 3 op 2 dan krijg je 6 punten, als je een rechthoek van 4 op 2 hebt, krijg je 8 punten. De vierkanten moeten volledig zijn, er mag nergens een kaart missen of een kaart van een andere kleur liggen. Je telt alle punten op die je horizontaal of verticaal kan tellen, er moeten ten minste 3 kaarten grenzen om te kunnen tellen. Je krijgt dus pas punten van een lijn van 3 kaarten en van vierkanten van 2 op 2. Je telt dus de verticale en horizontale lijnen samen met je grootste rechthoek. Het kan zijn dat 1 kaart in verschillende lijnen of rechthoeken ligt, maar dat telt mee. De startkaart telt voor niemand mee. De speler met de meeste punten wint.


Dit spel werd geschonken door Norwegian tabletop en kan vanaf september gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 1 – 4
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts