Dimenticato

Het is een soort mens erger je niet, maar dan zonder met dobbelstenen te gooien. Je gaat wel goed moeten onthouden, anders geraak je niet vooruit. Het is de bedoeling dat al je pionnen een rondje maken. De eerste speler die zijn pionnen terug in zijn/haar startveld heeft wint.


Iedere speler kiest een kleur en krijgt de kaart met 4 vierkanten van die kleur. De andere kaarten leg je willekeurig volgens het patroon naar het aantal spelers. Zorg er wel voor dat de kaarten met de kleuren van de spelers grenzen aan de kaarten waar een pijltje in die kleur opstaat. Bij 3 spelers doen er 3 kaarten niet mee en bij 2 spelers 6 kaarten, kijk in de doos voor de opstelling. Zet al je pionnen op de beginkaart van je kleur. De jongste speler begint. De eerste 4 zetten moeten alle spelers doen vanaf hun startkaart, zodat deze leeg is. Vanaf de startkaart kan je 2, 3, 4 of 5 velden verder gaan. Zet je pion het aantal vakjes verder en zorg ervoor dat je de dobbelsteen in het vierkant bedekt, maar onthoud dit wel. Het aantal ogen op de dobbelsteen geven aan hoeveel vierkanten je pion verder mag. Als alle 4 je pionnen in het spel zijn ga je een pion kiezen die je verder wil zetten, eerst zeg je het aantal ogen van de dobbelsteen die onder de pion zit, als dit correct is mag je je pion verder zetten. Als je een fout getal zegt, blijft de pion staan en is de volgende speler aan de beurt. Je kan enkel naar voren of opzij, je mag niet diagonaal verplaatsen. Je moet er ook voor zorgen dat je pionnen exact in de vierkanten komen van je starttegel, hou hier zeker rekening mee. Als het doelveld al bezet is, moet het je eerst de pion die al op je startkaart (ook doelkaart) staat bewegen 1 of 2 vierkanten, dit is ook een zet (beurt).


Je mag de startkaart van een andere speler niet betreden. Je mag over andere pionnen springen. Op elk vierkant kan ook maar 1 pion staan, kom je uit op een vierkant waar al een pion staat, dan wordt deze speler verslagen en wordt hij/zij 3 velden terug gezet. Als er geen vakje vrij is om de pion terug te zetten, dan kan deze speler niet verslagen worden. Op velden van je eigen kleur ben je veilig. Je moet niemand verslaan. Als een speler geen van zijn pionnen kan verplaatsen, dan past hij/zij.


Dit spel werd geschonken door F-hein spiele en kan vanaf augustus gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 – 4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 15 – 30 minuten


Reacties

Populaire posts