Secret Number

 


Secret Number is een deductiespel van Aziatische makelij waarbij je een geheim nummer van 0 tot 5 moet raden aan de hand van tips die in 3 opeenvolgende rondes onthuld worden. Een van deze tips is gebaseerd op een wiskundige bewerking, dus wie goed is in hoofdrekenen heeft waarschijnlijk een voordeel. Maar te snel zijn is niet altijd goed, want dat zal tot strafpunten leiden bij een fout antwoord. Wie na 3 spelletjes de meeste punten heeft, is de winnaar.

Opvallend detail: je moet eerst een hoekje uitknippen van bepaalde kaarten om tot een set afdekkaarten en een set kleinere bewerkingskaartjes te komen. Waarschijnlijk is deze keuze gemaakt om de productiekosten te drukken, maar het is toch een raar gevoel om in kaarten te moeten knippen.

Afhankelijk van het aantal spelers wordt vastgelegd welke nummers meedoen. Hiermee wordt een deck van geheime nummers opgebouwd. Elk nummer zal hier 2x in voorkomen. Elke speler ontvangt nu een set antwoordkaarten in zijn kleur en behoudt enkel de gebruikte nummers. Daarnaast krijgt hij nog een afdekkaart (die met een hoek af), een bewerkingskaart (met de basisbewerkingen voor plus, min, maal en gedeeld) en twee dubbelzijdige resultaatkaarten met op elke zijde 4 getallen (variƫrend van 0 to 25). Er worden verder nog 3 rondekaarten uitgelegd, geflankeerd door een aparte kaart voor de snelste rader.


 Het geheime deck wordt nu geschud en elke speler ontvangt 2 kaarten die hij gedekt voor zich legt. De twee overblijvende kaarten worden gedekt in het midden gelegd en daar wordt er 1 van opengedraaid.

Tijdens de eerste ronde mag elke speler naar zijn kaarten kijken, daar in gedachten een bewerking mee doen (+,-,x of :) en het resultaat aanduiden met behulp van zijn afdekkaart en een van de resultaatkaarten.

Vervolgens kijken de spelers naar elkaars tip en trachten hieruit af te leiden wat het geheime nummer in het midden zou kunnen zijn. Bvb als iemand 25 aanduidt, kan dat alleen als hij twee vijven heeft met de bewerking x, dus het geheime nummer kan nooit 5 zijn (er zijn maar 2 vijven).. Maar dat is natuurlijk een extreem (en dom) voorbeeld. Wie denkt dat hij het weet, mag zijn antwoordkaart met het nummer gedekt op de rondekaart leggen. maar je mag ook wachten.

Na een tijdje (3 minuten volgens de regels) begint de 2e ronde. De rondekaart wordt bovenop het stapeltje van ronde 1 gelegd. Tijdens deze ronde moet elke speler kiezen uit 2 opties:
- zijn bewerking onthullen of
- 1 kaart omdraaien

De spelers mogen nu verder nadenken over deze nieuwe tips en eventueel opnieuw een antwoordkaart afleggen.

Tijdens de derde ronde moeten de spelers de optie uitvoeren die ze in ronde 2 niet gekozen hadden, en ze krijgen nu een laatste kans om te antwoorden.


 Vervolgens wordt de antwoordstapel omgedraaid en geĆ«valueerd vanaf ronde 1. Afhankelijk van de ronde krijg je punten voor een correct antwoord, maar ook strafpunten voor een fout antwoord. Bonuspunten zijn te verdienen door wie als eerste het goede antwoord had, en door spelers die een 'moeilijke' bewerking gekozen hebben.

Herhaal dit 3 spelletjes en wie dan het hoogste totaal heeft is de eindwinnaar.

Secret Number is een ongewoon deductiespel in die zin dat er weinig tot geen discussie aan te pas komt. Alle info is algemeen gekend en komt voor iedereen tegelijk beschikbaar. Maar het is pas bij de 2e ronde dat er echt kans begint te komen op een conclusie. Een deel van de pret is dan ook om tips te geven die weinig weggeven. En omdat een foute gok strafpunten geeft, zal men niet echt geneigd zijn dit risico te nemen. Verder lijkt het mij dat het spel meer tot zijn recht komt vanaf 4 spelers. Maar omdat niet iedereen zich aangetrokken zal voelen tot wiskunde vrees ik dat het publiek beperkt zal zijn. Desondanks toch een pluim voor de originaliteit.


Dit spel werd geschonken door Japon Brand en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 10 - 30 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts