Bosbuit

De winter komt er aan in Bosbuit, en het is jouw doel om een bos te bouwen, het te vullen met dieren en ervoor te zorgen dat ze hun favoriete voedsel verzamelen om een mogelijke strenge winter door te komen!

Elke speler bouwt een eigen bos door kaarten te verzamelen en strategisch te plaatsen in een 4x4 rooster. Je kiest om beurt een kaart van het speelbord om in jouw bos te plaatsen. De kaarten bestaan uit dieren en paden. Dieren verzamelen voedsel langs de paden in jouw bos en dit voedsel levert punten op. Zorg ervoor dat je jouw dieren helpt zoveel mogelijk voedsel te verzamelen en optimaliseer hun opslagcapaciteit.

De kaarten die je kan kiezen worden op het spelbord klaar gelegd. Er zijn vier plaatsen van waar je een kaart kan nemen, elk vertegenwoordigd door een dier: de haan, gordeldier, geit, of konijn die telkens andere voordelen bieden. Door strategisch te kiezen kan je voordelen nemen die je kunnen helpen jouw bos te optimaliseren.

Kies je een kaart van de haan, dan krijg je de 1e speler pion en mag je de volgende ronde als eerste kiezen. De speler die aan het einde van het spel de 1e speler pion heeft, krijgt 1 extra punt . Kies je een kaart van het gordeldier, dan krijg je een holsteen token die de opslagcapaciteit van een dier in je bos verhoogt. Een kaart van de geit geeft je een waterdruppel token, waarmee je de waarde van voedsel voor een specifiek dier in je bos kunt verhogen. Kaarten van het konijn helpen je om nieuwe dieren aan je bos toe te voegen.

Wanneer je een kaart kiest, moet je deze in je bos plaatsen volgens een paar simpele regels: de kaart moet altijd aangrenzend zijn aan een andere kaart die al in je bos ligt, en je mag de kaart draaien om de beste positie te vinden. Je bouwt een bos van precies 4x4 kaarten. Er mogen nooit twee dieren op hetzelfde pad liggen, maar paden hoeven niet doorlopend te zijn en kunnen doodlopen.

Aan het einde van het spel, wanneer alle spelers hun bos van 4x4 kaarten hebben voltooid, worden de punten geteld. Hierbij worden de volgende aspecten meegewogen:

  • Elk dier in je bos scoort een bepaald aantal punten voor zichzelf, variĆ«rend van 1 tot 3 punten. Deze punten staan op de dierkaart aangegeven. Zorg ervoor dat je maximaal gebruik maakt van dieren die veel punten opleveren!
  • Voedselpunten:dieren verzamelen voedsel langs de paden in je bos. Elk dier kan een specifiek aantal voedselitems opslaan (bijvoorbeeld 3 of 5). Het type voedsel (zoals bessen, wormen, eieren, noten) levert punten op, afhankelijk van het dier dat het verzamelt. Bijvoorbeeld een vos kan 3 punten per ei en 2 punten per worm verdienen. Hoe meer voedsel van het juiste type een dier verzamelt, hoe hoger de punten. Maar je kan niet kiezen welk voedsel je neemt, de dieren slaan het voedsel op in de volgorde waarin ze het tegenkomen langs hun pad, totdat hun maximale opslagcapaciteit is bereikt.

Om extra punten te scoren kan je tijdens het spel zowel de opslagcapaciteit van een dier verhogen, dit als je kaarten neemt van het gordeldier en je kan ook de waarde van een specifiek type voedsel met 1 punt voor een dier verhogen, als je dit wil neem je de kaarten van de geit.  Het is aan jou om te kijken welke optie voor jou het beste past.

Nadat alle dieren en voedselpunten zijn geteld en eventuele bonussen zijn toegepast, wordt de totaalscore berekend. De speler met de meeste punten wint het spel! Bij een gelijke stand wint de speler die het dichtst bij de speler zit die de 1e speler pion bezit.

In dit spel draait het om het slim kiezen van kaarten, het strategisch plaatsen van dieren, en het maximaal benutten van alle voordelen die het spel biedt. Zo kan je de meeste punten scoren en winnen!

Dit spel combineert strategie met een beetje geluk en biedt volop mogelijkheden om je eigen perfecte bos te bouwen. Daag je vrienden uit en ontdek wie het best voorbereid is op de winter!  Winter is coming!

Dit spel is geschonken door 999 games en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.
Bosbuit is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20 - 40 minuten

Reacties

Populaire posts