Durchmarsch

 


Wie de inhoud van het doosje van Durchmarsch bekijkt, ziet het onmiddellijk: roll and write. Kort gezegd moet je als eerste een volledige rij van 10 tot 1 afkruisen met behulp van 5 tot 8 dobbelstenen. Het is echter de manier waarop die dit spel zijn specifieke karakter geeft. De regels zijn simpel, je moet vooral lef hebben om te winnen (en een gezonde portie geluk helpt ook natuurlijk).

Het scoreblaadje bevat 4 rijen, telkens met aflopende cijfers 10 tot 1. Iedereen speelt om en om en blijft aan de beurt tot hij stopt of een misser gooit. In het begin speel je enkel op de eerste rij, en je start met 8 dobbelstenen. Die werp je eenmalig (geen re-rolls dus). Nu moet je met 2 dobbelstenen het meest linkse cijfer trachten te vormen. Dat zal eerst 10 zijn, dus bvb 6 en 4. Is dat het geval, dan kruis je het cijfer aan. Je kan nu beslissen om verder te spelen voor de 9. Je moet dan wel 1 dobbelsteen afgeven en met de rest herdobbelen. Het is niet toegelaten om een eventuele andere gunstige combinatie de er nog ligt te gebruiken. Zo ga je verder voor de 8 en de 7, maar vanaf de 6 moet je het streefgetal met 1 dobbelsteen maken. Het goede nieuws is dat je altijd minstens 5 dobbelstenen kan blijven gebruiken. Je hebt ook het recht om te stoppen na een gelukte worp, maar wat is daar nu leuk aan?


 Als je de gevraagde combinatie niet kan maken, heb je een misser. Je kruist nu het rechtse vak aan om dit te markeren. De volgende speler is nu aan bod. Bij je volgende beurt begin je opnieuw vooraan met de volgende rij. Als alle rijen gemist zijn, mag je toch terug vervolgen met de eerste rij, op de plaats waar je geëindigd was, en wel met alle 8 dobbelstenen. Als je nu weer mist, trek je een streep door de rij. Als alle rijen doorstreept zijn (na 8 missers dus) lig je uit het spel. De winnaar is degene die als eerste een rij kan volmaken. Dat kan dus ook nog in de tweede rotatie. Als niemand een rij kan aankruisen, wint de speler die als laatste overblijft.

Durchmarsch springt er niet bovenuit door zijn speltechnische innovatie, maar o jee wat is dit spel verslavend! De drang om een rij in één beurt uit te spelen is zo groot dat je bijna niet kan stoppen. Toch is het soms zinvol om voortijdig een reeks te beëindigen, omdat je dan de volgende beurt kan hernemen met alle dobbelstenen. Zo zie je maar weer dat je met eenvoudige regels soms wel tot een geweldig resultaat kan komen. Plezier gegarandeerd!


Dit spel werd geschonken door Kendi Games en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.

 



Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 15 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar

 

Reacties

Populaire posts